Home Crna kronika U Mostaru preminula žena koja je vodila udrugu koja se brinula o...

U Mostaru preminula žena koja je vodila udrugu koja se brinula o ženama silovanim u ratu

SHARE

U Mostaru je danas, nakon višemjesečne borbe s teškom bolesti, u 63. godini umrla Saja Ćorić, predsjednica Udruženja ‘Sumejja Gerc’.

Udruženje na čijem je čelu bila, brinulo se o žrtvama silovanja i ostalih oblika ratnih zlostavljanja žena. Ćorić je bila žrtva višemjesečne, užasne torture i mučenja u zloglasnom logoru ‘Vojno’ kod Mostara i hrabro je svjedočila o tim zločinima u sudskim procesima.

Nažalost, nerijetko je u toj borbi bila žrtva napada i zastrašivanja, ali uprkos tome, nije pokleknula, već je nastavila pronositi istinu o užasima koje je, zajedno sa svojim sugrađanima, proživljavala, navodi ‘Dnevni avaz’. Osim toga, Saja je doprinosila razvoju društvene zajednice kroz brojne projekte i aktivnosti, pogotovo svog Bijelog Polja kod Mostara.

Pokop Saje Ćorić bit će u subotu na haremu Humi kod Mostara.

“Sa žaljenjem sam primio vijest o smrti Saje Ćorić, predsjednice Udruženja ‘Sumejja Gerc’ i bivšu zatočenicu logora Vojno kod Mostara. Upućujem izraze duboke sućuti obitelji i prijateljima preminule”, naveo je na društvenim mrežama član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, piše Bljesak.info