Home Politika Ministar Grlić-Radman na sastanku s Čovićem i hrvatskim dužnosnicima u Mostaru

Ministar Grlić-Radman na sastanku s Čovićem i hrvatskim dužnosnicima u Mostaru

SHARE

Jučer je u Domu HDZ-a BiH u Mostaru održan sastanak izaslanstva HDZ-a BiH s Odborom za vanjske i europske poslove HDZ-a RH gdje se govorilo o prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, ravnopravnosti hrvatskog naroda, euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine te potpori kandidatkinji HDZ-a RH Kolindi Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima u Republici Hrvatskoj.

Izaslanstvo HDZ-a BiH predvodio je predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović, a izaslanstvo HDZ-a RH predvodio je Gordan Grlić Radman, predsjednik Odbora za vanjske i europske poslove HDZ-a RH i ministar vanjskih i europskih poslova RH.

U izjavi za medije nakon održanog sastanka, predsjednik Čović je kazao kako je ministra Grlića Radmana upoznao s položajem hrvatskog naroda u BiH, s euroatlantskim putem BiH te na koji načina RH može pomoći BiH na tom putu.

-Nakon uspostave vlasti u BiH i stvaranja političke stabilnosti pokušat ćemo nadoknaditi izgubljeno vrijeme kako bi BiH mogla otvoriti svoj europski pregovarački proces i sustići Sjevernu Makedoniju i Albaniju, ako je to moguće, naglasio je dr. Čović.

Ministar Grlić Radman u izjavi za medije je istaknuo kako Republike Hrvatska želi vidjeti Bosnu i Hercegovinu u EU, kazavši kako je članstvo BiH u EU strateški interes RH.

-Bilo nam je važno u vrijeme hrvatskog predsjedanja otvoriti pristupne pregovore s Albanijom i Sjevernom Makedonijom što je bio cilj mnogih zemalja članica, međutim neke zemlje nisu bile zato. Hrvatska će se potruditi da svim zemljama jugoistočne Europe pošalje jasnu poruku kako imaju perspektivu u EU – poručio je ministar Grlić Radman.

Također, ministar Grlić Radman je naglasio kako će Hrvatska i dalje biti iskren i aktivan zagovaratelj euroatlantskog puta BiH.

– Hrvatskoj je, dakako, važan i položaj hrvatskog naroda u BiH i stabilnost BiH koja ovisi o stabilnosti, jednakopravnosti i konstitutivnosti triju naroda. Mi podržavamo stabilnu BiH s funkcionalnom vlašću i drago nam je što sada imamo sugovornike u Vijeću ministara – poručio je Gordan Grlić Radman, predsjednik Odbora za vanjske i europske poslove HDZ-a RH i ministar vanjskih i europskih poslova RH.