Home Politika Radman poručio iz Sarajeva: BIH će biti stabilna samo ako narodi budu...

Radman poručio iz Sarajeva: BIH će biti stabilna samo ako narodi budu birali svoje predstavnike

SHARE

Ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je danas da radi stabilnosti BiH svi njeni konstitutivni narodi trebaju birati svoje predstavnike u tijelima vlasti.

Radman je rekao novinarima u Sarajevu, nakon susreta s nadbiskupom vrhbosanskim kardinalom Vinkom Puljićem, da Hrvatska kao supotpisnica Daytonskog sporazuma podržava teritorijalnu cjelovitost BiH i njenu suverenost, te ravnopravnost konstitutivnih naroda.

On je naveo kako će se to jasno pokazati i u budućem vremenu u kojemu Hrvatska preuzima predsjedanje Vijećem EU, jer će biti odlučan zagovornik nastavka euroatlantskog puta BiH, prenose hrvatski mediji.

“Predsjedavanje Vijećem EU daje veliku odgovornost za stabilno susjedstvo, a posebno za BiH kao zemlje s kojom Hrvatska ima najdužu granicu”, rekao je Radman.

On je naveo kako je izuzetno važna borba kardinala Puljića za opstanak Hrvata katolika u BiH u duhu tolerancije.

Kardinal Puljić rekao je da Katolička crkva u BiH računa na nastavak podrške Hrvatske opstanku Hrvata u BiH.

“Jasno sam poručio: ‘nemojte se umoriti, jer se mi sami teško možemo izboriti za stabilnost, ostanak i opstanak na ovim prostorima'”, rekao je nadbiskup vrhbosanski.

Kao goruće pitanje za Hrvate u BiH, kardinal Puljić je izdvojio problem ravnopravnosti.

“To što sada Hrvatska predsjedava EU treba da pomogne da i ova zemlja postane normalna, a neće postati normalna ako ne bude jednakih prava”, rekao je kardinal Puljić.