Home Crna kronika Kraj je 2019., a još ne znamo tko je ubio Lanu Bijedić

Kraj je 2019., a još ne znamo tko je ubio Lanu Bijedić

SHARE

Nepostojanje motiva i očigledni propusti u istrazi obilježili su najmisterioznije krivično djelo u BiH ove godine, ubojstvo 19-godišnje Mostarke Lane Bijdić.

Kad je ribar te kobne nedjelje, 6. listopada, u rijeci Studenčici pronašao tijelo javnost nije mogla ni slutiti kakavu tajnu njena smrt krije, a posebno ne da skoro tri mjeseca kasnije nećemo sa sigurnošću znati što se zaista dogodilo nesretnoj Mostarki i nesuđenoj studentici građevine na sarajevskom Burch univerzitetu.

Prvo je u javnost otišla pogrešna informacija da se radi o praunuci Džemala Bijedića koji je stradao na vrhuncu svoje moći.

Obdukcija je utvrdila brojne povrede na Laninom tijelu, a Tužiteljstvo Zapadnohercegovačke županije kazalo je kako se radi u nasilnoj smrti, a kasnije i ubojstvu.

Dok je policija tražila tragove u koritu Studenčice i pored autoputa između Čapljine i Ljubuškog, Lanina majka Nina, dekanesa mostarskog FIT-a ,od nje se oprostila potresnim statusom na Facebooku, a cijeli Mostar ispraćajem sa groblja Sutina. Lana je dan kasnije kremirana u Beogradu, a javnost je i dalje vjerovala da će policija uskoro otkriti ubojicu. Nedugo potom u Beograd je otišla i Lanina majka.

Tragova je bilo malo, a najčudnije od svega bilo je njeno kretanje posljednjeg dana kojeg su bilježile brojne kamere na ulicama u i oko Čapljine. Nitko nije mogao objasniti što je to Lanu nagnalo da ode u Čapljinu, ako je tog dana trebala biti u vlaku za Sarajevo, gdje je namjeravala nastaviti školovanje.

Nadu kako će ubojica biti otkriven održavala je tajna koju je krio Lanin telefon, kojeg policija nije uspjela otključati. Vjerovalo se da on sadržava neki trag do ubojice, prepisku ili neku drugu informaciju. Paralelno s tim policija je pretraživala sela u tom dijelu Hercegovine te ispitivala sve one naizgled sumnjive čije kretanje se te kobne nedjelje moglo preklopiti s Laninim.

Kad je telefon napokon otključan i ta vrta su se zatvorila. Policija je u njemu pronašla samo čudnu fotografiju mjesta pronalaska tijela napravljenu s vijadukta Studenci.

Sve vrijeme protezala se priča o propustima u istrazi, neurađenim vještačenjima i neprikupljenim iskazima, posebno onom Lanine majke.

Javnosti, koja je ostavljena bez rješenja slučaja i krivaca za smrt mlade Mostarke, ostalo je samo da smišlja svoje scenarije što se zapravo te nedjelje dogodilo. Kako vrijeme odmiče, sve su manje nade da će ova tajna ikad biti riješena, piše Klix.