Home Zanimljivosti Priča iz Hrvatske dospjela među top 5 neistina u EU

Priča iz Hrvatske dospjela među top 5 neistina u EU

SHARE

Objašnjenje da je Europska unija tražila da se zabrani sušenje rublja na konopcima na pročeljima kuća, što su ljetos uveli neki gradovi u Hrvatskoj, jedan je od pet najvećih mitova i neistina o Uniji ove godine, objavila je Europska komisija, piše Večernji list.

Uz bok hrvatske obmane stoje priča iz Finske da EU zabranjuje nogomet, ona iz Austrije kako zbog pravila EU tijelo pokojnog vozača formule 1 Nikija Laude mora biti ekshumirano, vijest iz Češke da EU zabranjuje neke vrste noževa kako Česi više ne bi skupljali gljive, kao i belgijska priča da EU ograničava veličinu grudnjaka, navodi dnevnik.

Bilo smiješno ili ne, sve su priče u matičnim državama izazvale snažne reakcije javnosti. Među njima, ipak, postoji i razlika – dok su strane priče rezultat (ne)namjernog medijskog tumačenja nekih odredbi Unije ili pak slobodna konstrukcija temeljena na njima, priča iz Hrvatske potekla je sa službene razine, u ovom slučaju lokalne vlasti.

U kolovozu su otoci Šolta i Mljet, Kolan na Pagu, Rijeka i Kaštela unijeli u Zakon o komunalnim službama odredbu o zabrani konopca za rublje, s kaznama do dvije tisuće kuna. Na negodovanje javnosti, koja je takvu odluku dočekala na nož, pozivajući se na to da je takvo sušenje rublja tradicija od pamtivijeka, da je dio identiteta i kulture te turistička atrakcija, iz grada Kaštela su uzvratili da to traži EU i da je odluka usklađena s direktivama Unije. Apsolutno ništa od toga, međutim, nije bilo točno.

Sintagma “to od nas traži EU” notorna je širom Unije, a dobro je poznaje i hrvatska javnost. Lažna upozorenja, poput onih da će ulaskom u Uniju biti zabranjeni sir i vrhnje, služila su i kao političko sredstvo lobiranja protiv pridruženja, piše Večernji list.