Home Zanimljivosti Jeste li znali da je KBC Mostar tek ove godine ušao u...

Jeste li znali da je KBC Mostar tek ove godine ušao u proračun Federacije BIH?

SHARE

Je li KBC Mostar UZP bolnica na kojoj se “truju Bošnjaci , vade im se organi i prodaju na crnom tržištu”? Nije.

KBC Mostar profesionalna je, najbolja je i jedina bolnica u Hercegovini, na kojoj rade i Bošnjaci i na kojoj se liječe i žele liječiti i Bošnjaci.

Kako je onda moguće da je u proračun FBIH tek ove godine ušao KBC? Jednim dijelom “providnost je to mudre aktivnosti hrvatske politike” ali i ignorantski odnos FBIH, maćehe, suvišnog državnog nivoa odlučivanja koji što prije treba ukinuti. I dok se po Sarajevskom kantonu dodjeljuju federalni novci čak i za žive ograde na šehidskim grobljima, vitraje na muzejima Alija Izetbegovića, bolnica u tom “mrskom dijelu naše zajedničke domovine” nikada nije dobila pare iz Federalnog proračuna, piše Poskok.info nakon objave da je SKB Mostar je korak bliže trajnom rješenju financijskih problema.

Naime, kako piše HMS, ova zdravstvena institucija je prvi put od kako postoji postala stavka u proračunu Federacije BiH.

Dosad su sredstva za ovu bolnicu od Federacije bila odobravana preko grantova i uvijek je bilo neizvjesno hoće li ih u konačnici dobiti. Od iduće godine te neizvjesnosti nema, što je potvrdio i ravnatelj SKB Mostar prof. dr. sc. Ante Kvesić za Radio Herceg-Bosne.

“U 2020. godini ćemo dobiti 10 milijuna maraka od Federacije BiH i to je veliki iskorak za našu bolnicu.

To ne znači da s prvim danom 2020. godine prestaju svi naši financijski problemi, ali dobivamo dodatni prostor za ispunjenje obveza koje imamo.

Drago nam je da su političari i na toj razini shvatili kako moraju pomoći rad ove bolnice koja je prerasla u zdravstvenu instituciju regionalnog značaja”, rekao je Kvesić.

Dodao je kako ovo nije konačno rješenje za probleme zdravstvenog sustava, te kako će on kao ravnatelj SKB Mostar, zajedno sa drugim kolegama i dalje inzistirati da se donese Zakon o konsolidaciji dugova zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH jer je to jedini način da se izađe iz ove situacije.

“Već godinama radimo na tome zakonu i nadamo se kako će iduća godina biti ona u kojoj ćemo dobiti jedan takav akt. Gotovo sve zdravstvene ustanove imaju potrebu za donošenjem jednog takvog zakona i nadamo se kako će federalne vlasti konačno imati hrabrosti donijeti jedan taj dokument i osigurati nam zdravu osnovu za budući rad”, zaključio je ravnatelj Kvesić.

Inače, SKB Mostar je u zadnjih godinu dana u velikoj mjeri povećao prihode iz proračuna, čime su stvoreni preduvjeti za bolji rad ove bolnice. Zbog toga se planiraju i novi projekti, ali i povećanje plaća zdravstvenim radnicima u dolazećoj godini. Ona bi trebala biti znatno bolja nego ranije.