Home Politika Reagiranje iz ljubuškog Edukacijsko rehabilitacijskog centra na izjave zastupnice u Skupšitini ZHŽ-a!

Reagiranje iz ljubuškog Edukacijsko rehabilitacijskog centra na izjave zastupnice u Skupšitini ZHŽ-a!

SHARE
Na 13. sjednici Skupštine ŽZH održanoj krajem prošle godine usvojen je Proračun ove Županije za 2020. godinu. Iznos Proračuna glasi 91.920.994,00 KM.

Nije bilo nekih većih rasprava oko Proračuna, kao niti većih primjedbi oporbenih zastupnika na njegov izgled. Usvojen je na kraju uz 18 glasova za, jedan protiv (Marija Lovrić – HSP AS) te jedan suzdržan (Zvonko Jurišić HSP BiH).

Jedina koja je bila protiv ovakvog Proračuna i koja je podnijela četiri amandmana je Marija Lovrić, zastupnica Hrvatske stranke Prava dr. Ante Starčević.

U razgovoru za portal Jabuka.tv komentirala je zašto nije podržala Proračun i koji je bio cilj njezina četiri amandmana.

Predložila sam ukupno četiri amandmana, prvi se odnosio na smanjenje ugovorenih usluga i izdataka za materija za iznos od 100.000 KM, u korist tekući prijenosa za Dom Marija Naša Nada iznos od 50.000 KM, to bi bila kao dodatna sredstva, zatim za tekuće prijenose Udruzi Osoba s invalitetom u iznosu od 18.000 KM, te sam predložila da se uvede stavka Tekući prijenosi za osobe koje žive od socijalne pomoći u iznosu od 10.000 KM, kao i tekuće prijenose za majke sa četiri i više djece u iznosu od 22.000 KM, kazala je uvodu Lovrić.

Otkrila je kako je kroz drugi amandman, tražila smanjivanje Tekućih prijenosa za Edukacijsko rehabilitacijski centar za djecu, mlade i odrasle osobe Bučine Ljubuški za koji je predviđeno 60.000 KM.

Ovaj dom je osnovan tek ove godine i odmah ga se uključuje u Proračun, a kad smo u par navrata spominjali povećanje sredstava Doma Marija Naša Nada, komentari su bili da Županija nije dužna financirati isti. Predložili smo da se isti preraspodjeli na sljedeće: Ekonomski kod 614200 Tekući prijenosi za majke sa četvero i više djece – 30.000 KM, čime bi se za ovu kategoriju izdvojile 52.000 KM u ukupnom iznosu. Što bi bio neki početak pa bi se za iduću godinu podignula sredstva. Ekonomski kod 614200 Tekući prijenosi za pomoć u kući starijim osobama – u 20.000 KM, ponovno rješavamo socijalno ugrožene građane ŽZH, a Domu u Bučinama za početak bi pripalo 10.000 KM, kazala je Lovrić u razgovoru za portal Jabuka.tv.

Nakon ove njezine izjave, reagirali su i iz JU Centar za osobe s teškoćama u razvoju Ljubuški.

Njihovo priopćenje prenosimo:

Poštovani, temeljem zahtjeva zastupnice Marije Lovrić na Skupštini ZHŽ da Javnoj ustanovi Centar za osobe s teškoćama  u razvoju Ljubuški  umanji sredstva sa 60 000 KM na 10 000 KM želimo se javno očitovati i navedeni pokušaj kritizirati.

Naime, zastupnica Lovrić iznijela je niz netočnih informacija na račun naše Javne ustanove počevši od datuma osnivanja pa sve do prava za ostvarivanje financijske podrške.

U potpunosti neupućena u rad institucije naglasila je da smo osnovani ove godine(2019.) što uopće nije točan navod.  S radom smo krenuli 12.10.2017. Nadalje je konstatirala da smo kao novoosnovana institucija odmah dobili proračunska sredstva s razine naše Županije što također ne odgovara istini. Zastupnicu Lovrić obavještavamo da smo jedina institucija tog tipa na području Županije, a i šire koja je osnovana od strane Grada Ljubuškog.

Obzirom da nas zastupnica Lovrić nikada nije posjetila, informirala se o našem radu i djelovanju, dužni smo je javnim putem obavijestiti da kroz dvije godine postojanja skrbimo za 80 korisnika svih dobnih uzrasta (od 2 godine do 33 godine) kojima se pružaju u potpunosti besplatne usluge. Na dispoziciji su im individualne terapije, grupne radionice te poludnevni boravci a sve to u potpuno novoj i moderno opremljenoj ustanovi izgrađenoj isključivo za ovu namjenu.

Mi smo izrazito ponosni na ono što smo ostvarili kroz ove dvije godine i nećemo nikome dozvoliti da obezvrjeđuje naš rad, stoji u priopćenju koje potpisuje Marija Kikaš, ravnateljica JU Centar za osobe s teškoćama u razvoju Ljubuški.