Home Život OŽILJAK OD VODENIH KOZICA PRETVORIO SE U RAK KOŽE – 30 GODINA...

OŽILJAK OD VODENIH KOZICA PRETVORIO SE U RAK KOŽE – 30 GODINA POSLIJE: ‘Slučajno sam ga ogrebala’

SHARE

Louise Thorell (32) iz Ashingtona u Velikoj Britaniji gotovo je 30 godina živjela s ožiljkom od vodenih kozica na desnoj strani lica. Virus je preboljela kao petogodišnja djevojčica i na ožiljak jednostavno nije obraćala pozornost smatrajući da je bezopasan, prenosi Net.hr.

Međutim, izgled ožiljka počeo se mijenjati 2018. i, nakon niza infekcija, liječnik ju je uputio na pretrage. Louise je uhvatila panika jer je u njezinoj obitelji postojala povijest raka kože. Njezina baka je 2014. godine preminula od raka pluća, a imala je melanom na također desnoj strani lica.

Louise je otišla na testiranje u Kliniku za melanom u Cramlington Northumberlandu, a dijagnoza je glasila: karcinom bazalnih stanica (BCC), uobičajeni tip raka kože koji, ako se ne liječi, može biti fatalan.

“Otprilike u to vrijeme sam slučajno ogrebala ožiljak i formirala se krasta, otpala je pa se pojavila otvorena rana, a potom se opet formirala nova krasta. Time sam se bavila nekoliko mjeseci dok nisam dobila infekciju. Podočnjaci su mi nabrekli, a mjesto na kojem je rana postajalo je sve veće kada bi se rana otvorila i opet bi zacjeljivala. Imala sam dvije infekcije, nosa i na području iznad usne”, ispričala je Louise za Mirror.

Nakon što su joj dijagnosticirali rak na licu, bila je na tri operacije, kojima su joj uklanjali tumorske stanice. Sada na licu ima veliki ožiljak, koji pokušava sakriti gustim tekućim puderom.

Najčešći uzrok ovoga oblika raka jest izloženost ultraljubičastoj svjetlosti, koja se najbolje vidi u solarijima. Louise kaže kako nikada nije bila u solariju te da je redovito koristila zaštitne kreme za lice ako je bila na suncu.

Na posljednjoj operaciji bila je u studenom 2019., a nakon toga na još jednome korektivnom zahvatu kako bi ožiljak bio manje vidljiv. Kaže da je zapravo sretna jer je sve moglo završiti kobno. “Osjećam se sretno i blagoslovljeno što nije bilo nešto lošije. Lice mi se zauvijek promijenilo, ali više nemam rak kože”, zaključila je 32-godišnja Britanka.

 

Scar? What scar?

Posted by Louise Thorell on Četvrtak, 28. Novembar 2019.