Home Vijesti Pronađeno preko tisuću ljuštura na ušću Neretve

Pronađeno preko tisuću ljuštura na ušću Neretve

SHARE

Ornitološko društvo “Brkata sjenica” iz Metkovića izvijestilo je o pravom pomoru na ušću Neretve, gdje su pronađene prazne ljušture nekad veličanstvenih i zaštićenih školjki, periski, izvijestio je portal Morski.hr.

-Prvi dan 2020. godine rano jutro kao i obično nalazimo se na ušću uživamo u prekrasnom jutru sa malo burina, ali ne previše hladno. Mnogo ptica raznih vrsta, mir i tišina, pravi odmor za dušu. U obilasku, nažalost, i jedan ne baš lijep detalj. Uočili smo na sprudovima mnogo ljuštura periske, strogo zaštićene vrste školjki koje je izbacilo vjerojatno zadnje jako jugo.

U četvrtak 2. siječnja članovi društva ponovno su otišli na ušće skupa s djelatnicom Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije. Obišli su ušće u čizmama te izbrojali ljušture periski. Nakon obilaska kompletnog dijela Kominskog ušća, koliko su mogli duboko u čizmama, prebrojili su oko 1000 kompleta ljuštura što predstavlja strašno velik broj. Među njima ima velik broj mladih koje su dugačke od 13 do 25 cm ima i odraslih od pola metra do 70 cm.

U obilasku su uočili svega jednu živu perisku i još tri koje su uspravne, ali nisu bili sigurni jesu li žive, jer nisu mogli do njih.

Iz društva “Brkata sjenica” zaključuju da periske napadaju bakterije koje ih ubijaju, a da je sve počelo u Španjolskoj prije nekoliko godina.

Širi se Mediteranom, a došlo je nažalost izgleda i na ušće Neretve – poručuju.