Home Zanimljivosti Vječna dilema: Trebate li istisnuti prištić ili ga pustiti da nestane?

Vječna dilema: Trebate li istisnuti prištić ili ga pustiti da nestane?

SHARE

Bubuljica ili prišt je inficirana, začepljena pora, koja se najčešće pojavljuje na licu. Infekcija izaziva stvaranje gnoja, a mjesto na kojem se pojavi bubuljica može biti bolno i ne izgleda lijepo.

Koža je puna pora koje su povezane s lojnom žlijezdom, koja proizvodi vrstu ulja zvanu loj, piše Fox News.

Loj se neprestano oslobađa i izlazi na površinu s mrtvim ćelijama kože. Ali ponekad, kada se proizvede previše loja, pora se začepi i stvara se neka vrsta čepa u koji može zalutati bakterija.

Ponekad infekcija može utjecati na to da se stvori još više gnoja, zbog čega ćelije pucaju i nastaje još veća bubuljica.

Ono što trebate znati je da nijedna bubuljica nije sama po sebi puna krvi. Krv se u bubuljici pojavljuje kao reakcija kože na pritisak prilikom istiskivanja. Ako tijekom stiskanja izađe krv iz bubuljice, znači da ste istisnuli sve i da trebate ostaviti da to sad samo zacijeli.

Ipak, morate znati da je loše istiskivati prištiće, jer će bakterija koja dođe u dodir s otvorenom bubuljicom samo pogoršati infekciju.

Umjesto da istiskate bubuljice, umijte se dvaput dnevno vodom pomiješanom s blagim sapunom, utrljavajući sapun prstima u lice. Za kožu su najbolji proizvodi s benzoil peroksidom i salicilnom kiselinom.

Ako ste već istisnuli bubuljicu, pratite sljedeće korake: isperite mjesto na kojem se nalazi i pritisnite ga toplom krpom, namažite kremu i održavajte vlažnost mjesta. Nakon svega prekrijte bubuljicu i ne dirajte je više.