Home Život HERCEGOVINA: Iznad Gruda i dalje živi duh blagdana, radost vlada uz najljepše...

HERCEGOVINA: Iznad Gruda i dalje živi duh blagdana, radost vlada uz najljepše jaslice

SHARE
Zimska je noć.
Hrvati su još u Božićnom vremenu koje traje do 12. siječnja i Krštenja Gospodinova.
Ovog ponedjeljka je Bogojavljenje, dan kada slavimo Sveta tri kralja, trojicu kršćanskih mudraca koji su se došli pokloniti Isusu nakon rođenja.

U mnogim hrvatskim obiteljima u BiH ovi dani prepuni su radosti i zajedništva.

Osobito je to tako u onim mjestima gdje se okupe oni koji tu žive i oni koji su u inozemstvu, a za blagdane dođu kući. Tako je i kod Jerke Tolića Ćišića kod kojeg je u vremenu Božića kuća uvijek ispunjena ljudima i dobrim raspoloženjem.

Već je postalo tradicija posjetiti Cere i Toliće iznad Gruda. U obiteljskoj kući Jerko pravi jedne od najljepših jaslica.

Ove godine dolazile su mu brojne televizije u posjet. Davao je intervju za FTV. Pričao je o svojim jaslicama koje dođu pogledati brojni prijatelji iz Gruda i drugih mjesta.

Prostorija u kojoj se nalaze jaslice svojevrsni je muzej jer se tu nalaze i brojni eksponati povezani s Grudama i Hercegovinom.

– Svake godine trudim se nešto promijeniti, a ovim jaslicama raduju se i mali i veliki. To mi je motiv da iz godine u godinu ove jaslice budu što ljepše – govori Tolić koji pravi i škropaljice, a kojima se kuća škropi i blagoslivlja diljem svijeta.

U njegovoj kući pjesme ne nedostaje.

– Ovako je često, skoro svakodnevno u božićnom vremenu. Posebno ovakva atmosfera ponese one koji su davno otišli iz Gruda i Hercegovine, a još nisu zaboravili svoj rodni kraj. Nekad je ovdje bilo puno života. Danas nas se na prste može nabrojiti. Ali, što je tu je. Pomodarstvo je uzelo svoje, a ja se opet nadam da će se narod vraćati zemlji svojih predaka jer nigdje nije ljepše – zaključuje Jerko.

A kroz dugu, zimsku, grudsku noć pjesma se nastavila, a dim iz dimnjaka i pas koji laje pored kuće potvrđuju da života još ima, a živi nada da će ga biti i ubuduće, piše Grude.com