Home Društvo Komentar Danijele Luburić: Hrvate iz BiH Hrvati iz Hrvatske ne mogu kriviti...

Komentar Danijele Luburić: Hrvate iz BiH Hrvati iz Hrvatske ne mogu kriviti za ništa

SHARE

Hrvati iz HR ne simpatiziraju Hrvate u BiH jer se novac iz državnog proračuna šalje za bolnicu i na fakultete u Mostaru dok je u HR stanje sa zdravstvom i školstvom loše.

Oni kažu da prvo treba urediti HR, a onda pomoći BiH…

Njima nema smisla ulagati u nas ako je njihova situacija loša.

Sve je to meni zvučalo razumno dok se nisam sjetila da je velika većina studenata u Mostaru iz Hrvatske. Kao i velika većina profesora.

I onda prijatelj na sve to doda ovaj komentar…

“To je točno. Ali samo djelomično točno… to je samo jedna strana medalje. Neću spominjati rat, žrtve, branitelje HR iz BiH itd. Trgovinskom razmjenom Hr ima ozbiljan suficit samo sa BiH i donekle Srbijom. Najviše hr proizvoda se izvozi u BiH krajeve gdje su Hrvati većina. Odemo li još korak dalje, na Buškom blatu (Tomislavgrad-Livno). Prema ugovoru iz zadnjih dana postojanja Herceg Bosne, Hrvatska ima pravo na korištenje preko 95% vode za električnu energiju u HE Orlovac. Posljedično, Hrvatska od toga zarađuje godišnje 70 milijuna KM, a BiH samo oko 2-3. Najmanje koristi, a najviše štete od toga imaju stanovnici tih općina dolje. Kad bi se to sve sabralo i kad bi se povukla crta, oni nama dužni. Jer ta smijurija koju oni daju za fax, bolnicu i folklor je ništa u odnosu na ono što crpe od nas. Mogu oni prodavati svoju jeftinu komunističku partizansku priču iz svojih ružnih sivih socijalističkih zgrada kome god hoće, no ja baratam s točnim podacima. Ako je previše tražiti od tih moralnih nakaza, valjda nije previše ako tražim barem vas Hercegovce da ne nasjedate na tu jeftinu partizansku priču.”

I da, za kraj, kod Milanovića me trenutno najviše smeta što je branitelje nazvao šatorašima. Ako ne poštuje one koji su branili i obranili Hrvatsku kako da očekujem da poštuje ikoga?

Što se Kolinde tiče, njoj je trebala pauza.

Najbolje u cijeloj ovoj priči je to sto Hrvate iz BiH, što se ovih rezultata tiče, Hrvati iz Hrvatske ne mogu kriviti za ništa…

Danijela Luburić