Home Vijesti STROJEVI RADE PUNOM PAROM Bijača se spaja s Počiteljom!

STROJEVI RADE PUNOM PAROM Bijača se spaja s Počiteljom!

SHARE

Radnici su zabili prve lopate i krampe na gradilištu, a strojevi kopaju punom parom na terenu u Zvirovićima gdje se nastavljaju radovi na izgradnji autoceste.

Dionica Počitelj-Zvirovići LOT 1, u ukupnoj dužini od 10,1 kilometar, od iznimne je važnosti. Izgradnjom te dionice Hercegovina će biti izravno povezana s EU, odnosno GP Bijača, piše Čapljinski portal.

Lot 1 obuhvaća trasu autoceste od početne stacionaže do mosta Počitelj i od mosta Počitelj do Petlje Zvirovići.

Izvođač radova je kineska tvrtka China State Construction Engineering Corporation Limited (CSCEC). Veliki most kod Počitelja nije sastavni dio ovog lota.

Važna suradnja

Voditelj tvrtke izvođača radova Tang Hao smatra da će Kinezi ovime dati svoj doprinos u izgradnji BiH.

”Ulažemo sve napore u realiziranju ovog projekta kako bismo dali svoj doprinos u izgradnji države Bosne i Hercegovine”, izjavio je ranije Tang Hao.

I Ji Ping, veleposlanik Kine u BiH, napomenuo je kako je ovo ”prvi infrastrukturni projekt koji realiziraju kineske tvrtke u Federaciji BiH te prva autocesta i most koje grade kineske tvrtke u BiH”.

”Također, ovo je i prvi trilateralni projekt između Kine i EU u BiH. Obje kineske tvrtke su među 500 najjačih tvrtki u svijetu s profesionalnom sposobnošću izvedbe i bogatim građevinskim iskustvom”, kazao je u svom govoru Ji Ping prilikom otvaranja radova.

Nastavak radova

”Projekt izgradnje dionice autoceste Počitelj – Zvirovići je od izuzetne važnosti za cijelu Hercegovinu. Ova dionica se povezuje na ranije izgrađenu dionicu autoceste Zvirovići – Međugorje – Bijača – Granica s RH koja je duga deset kilometara”, rekao je Denis Lasić, federalni ministar prometa i komunikacija, prilikom otvaranja radova.

”Izgradnjom dionice Počitelj – Zvirovići bit će kompletirana funkcionalna autocesta u ukupnoj dužini od 20,1 kilometra. Ta cesta će omogućiti nesmetan i siguran protok putnika i robe. Ovo je posebno važno zbog turističkog potencijala ovog područja. Tu se nalaze svjetski poznata turistička odredišta poput Međugorja, Kravica, Počitelja kao i neposredna blizina Mostara, Ljubuškog i Neuma”, dodao je Lasić.

Izgradnja poddionice Počitelj – Zvirovići financira se iz sredstava osiguranih u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Europskom investicijskom bankom (EIB).