Home Politika Milanović će Kolindu predložiti za veleposlanicu, a Tito neće nazad na Pantovčak?

Milanović će Kolindu predložiti za veleposlanicu, a Tito neće nazad na Pantovčak?

SHARE

Novo izabrani predsjednik Zoran Milanović dao je prvu izjavu nakon izbora.

– Nazvao me i Andrej Plenković i gospođa Grabar-Kitarović. Jučer sam odgovarao na poruke, razgovarao s ljudima u Europi, svijetu… – rekao je Milanović, piše N1.

Zvao ga je i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i s njim je razgovarao, kaže, pola sata. Rekao je i kako će s premijerom Plenkovićem biti ‘najbolji prijatelj koliko je to moguće’.

– Ne znam što znači tvrda kohabitacija, treba pogledati Ustav – komentirao je Plenkovićevu izjavu u izbornoj noći te dodao kako će se sastati ‘ovih dana’. Za razliku od predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, Milanović neće izmještati ured jer je za njega ‘to stvar ukusa’. Još uvijek aktualnu predsjednicu će predložiti za veleposlaničko mjesto. – Nije odgovorna za nikakva kaznena djela i bila je predsjednica – rekao je.

Nakon što je izabran, odmah se pojavilo i pitanje hoće li vratiti Titovu bistu na Pantovčak koju je Kolinda Grabar-Kitarović izmjestila. – Pantovčak nije muzej. Hrvatski predsjednici su četvero. Ovo ranije možemo ići do kralja Tomislava – rekao je. Rekao je i kako će njegovi savjetnici biti iskusni ljudi, no da ne zna hoće li među njima biti i bivši šef SOA-e Dragan Lozančić.

-On je aktivan u nekakvim međunarodnim institutima. Ima prilično visoku reputaciju, pitanje je isplati li se to njemu – kaže Milanović. Otkrio je i kako ga još nije nazvao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić te da ne zna hoće li inauguracija biti 18. veljače. – Imat ću neke svoje inicijative, ali ću se o njima konzultirati s Vladom, neću ih zaskakati – rekao je.