Home Politika Prijeti opasnost da 23 tisuće zaposlenih u BiH narednog mjeseca ne dobije...

Prijeti opasnost da 23 tisuće zaposlenih u BiH narednog mjeseca ne dobije plaću, blokada nastala zbog politike

SHARE

Sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, na kojoj je trebala biti donesena odluka o privremenom financiranju institucija Sarajevske županije prekinuta je u srijedu zbog nedostatka kvoruma.

Ministrica pravde i uprave u Vladi KS Lejla Brčić istakla je da će zbog nedonošenja Odluke za privremeno finaciranje biti blokirane isplate plata za 23 tisuće onih koji su vezani za financiranje Sarajevske županije.

Sjednici nisu prisustvovali zastupnici iz Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB) i SBB-a i Demokratske fronte (DF) Željka Komšić, koji su, nakon postignutog dogovora lidera ovih stranaka, nova većina u Skupštini.

Naime, ranije je većinu činila „šestorka“, koja je vladala od Općih izbora 2018. godine do prosinca 2019., a kada je stvorena nova koalicija koja je srušila dotadašnju Vladu došlo je do krizne situacije, nova većina optužuje staru vlast da je skrila pečat te da bez njega ne mogu raditi, a “šestorka” optužuje novu koaliciju predvođenu SDA da su izvveli nelegalan puč.

Bivši premijer Elmedin Konaković je rekao kako je on skrio pečat od bande, a Mirza Čelik, kojeg osporava stara skupštinska većina, izjavio je u utorak da je zajedno sa tajnikom Skupštine, u pokušaju da preuzme funkciju, došao u službene prostorije da traži pečat. On je novinarima tada rekao da su se tome protivili Elmedin Konaković, bivši predsjedavajući Skupštine Kantona iz stranke Narod i pravda i ostali zastupnici istjeravši tajnika.

„Pripremili odluke koje na žalost zbog pečata ne mogu biti objavljene u ‘Službenim novinama’“, rekao je Čelik i pozvao nadležne istražne organe, Tužiteljstvo, da se uključe u rješenje problema, odnosno, da vrate pečat.

Ako se ova politička prepirka ne riješi, moglo bi ispaštati ukupno 23 tisuće onih koji plaću primaju kroz proračun Sarajevske županije.