Home Društvo Hercegovci u Hrvata: Kada glasuju stranci, kada pobjeđuju Hrvati

Hercegovci u Hrvata: Kada glasuju stranci, kada pobjeđuju Hrvati

SHARE

Priča o Hercegovacima u Hrvatskoj obično se zakotrlja uoči i nakon nekih od izbora u Lijepoj našoj. U ta pred i post izborna vremena većina mas medija u Hrvatskoj oštro prosvjeduje zbog toga što Hercegovci koriste svoje zajamčeno pravo da glasuju na izborima u Hrvatskoj.

Čiča miča u ta vremena papagajski se ponavlja priča o neplaćanju poreza, drugoj državi i nelegalnom glasovanju. Kada još vide dugačke redove za glasovanje u Mostaru diže im se kosa na glavi i odmah pljušte optužbe da će upravo Hercegovci presuditi tko će u Hrvatskoj pobijediti na izborima. Naravno da to nema nikakve veze s istinom i do sada ni na jednim izborima nisu presudili glasovi iz Hercegovine.

Uglavnom ta puno puta prožvakana tema služi da se iz jednog dijela medija optuže Hercegovci za eventualni neuspjeh kandidata koje oni podupiru. U tim optužbama često se ide u krajnost uspoređujući izbore u BiH i one u Hrvatskoj. Tako sveznalice s lijevog spektra u svojim obrazlaganjima ističu da je to što Hrvati glasuju u Hrvatskoj daje za pravo Bošnjacima da izaberu Hrvatima člana predsjedništva u BiH. To je jedna od suludijih teorija koja nema nikakvog uporišta i koja je jedna od najtežih podvala.

Često se na društvenim mrežama oko ovih teza i antiteza vode pravi ratovi. Nećemo sada ulaziti u dubinu svega, ali Hrvatska bi se trebala sjetiti koliko je Hercegovina dala svojih najboljih sinova za slobodnu i neovisnu Hrvatsku. U tim presudnim momentima za Hrvatsku nitko nije pitao bojovnike iz Hercegovine plaćaju li porez u Hrvatskoj ili glasuju li na izborima.

Animozitet prema Hercegovcima započela je iz dobro poznate kuhinje bivšeg režima po onoj starinskoj Zavadi pa vladaj. Na račun laži iz te kuhinje dva mandata predsjednik Hrvatske bio je čovjek koji se vješto znao transformirati iz ustaše u partizana, i čovjeka koji je svojim svjedočenjima na međunarodnim sudovima doprinio da se osude Hrvatski branitelji i domoljubi.

Izbori su bili i prošli. Pobjednika nije izabrala Hercegovina. To što je bio ili nije favorit glasača iz Hercegovine tema je za neku drugu priču. Nakon izbora oči javnosti uprte su prema sportu. Rukometna reprezentacija Hrvatske nastupa na Europskom prvenstvu. I gle čuda za tu reprezentaciju Hrvatske nastupaju Hercegovci: Igor Karačić, Marino Marić, Marin Šego, Željko Musa, Matej Hrstić i David Mandić. Sada kada Hrvatska pobjeđuje nitko od gore spomenutih medija ne veže ove sjajne sportaše uz glasovanja i plaćanja poreza. Sada je to najmanje bitno, jer sada oni ne ugrožavaju njihove favorite i može ih se uzeti pod svoje skute. Slično je s najboljem košarkašima i tenisačima Hrvatske koji su opet gle čuda iz Hercegovine.

Ovaj tekst ne ide u svrhu nikakvih podjela. Hrvati su Hrvati bez obzira gdje žive i rade. Na koncu Hrvati se ne dijele između sebe, nisu se nikad ni dijelili. Podjele su došle iz gore spomenutih partijskih kuhinja i medija pod njihovim nadzorom. Hrvati iz Hercegovine i Hrvati iz Hercegovine su isti narod, kako u dobru, tako i u zlu. Za sva vremena to je tako i Hercegovcima ništa dobroga nisu donijeli oni što su vladali u Hrvatskoj bez obzira čijim su glasovima došli do vlasti.