Home Vijesti Konfuzan mostarski budžet za 2020.

Konfuzan mostarski budžet za 2020.

SHARE

Prijedlog budžeta Grada Mostara za 2020. godinu, u kojem se planiraju sredstva i za rad Gradskog vijeća, pokazuje optimizam o pitanju održavanja dugo iščekivanih lokalnih izbora.

No, kada se plan upravljanja gradskom kasom pogleda detaljnije vidljiva je prava konfuzija s planiranim trošenjem novaca budžetskih korisnika.

Zbunjujući podaci

U mostarskog blagajni za 2020. godinu bit će ukupno 59.084.716 KM, a grad bi trebao raspolagati sa 83.692.694 KM, što je samo jedan od zbunjujućih podataka.

Predsjednik Udruženja Futura i aktivista mreže Naše društvo Marin Bago za Klix.ba kaže kako je prijedlog budžeta Grada Mostara jedan od niza dokumentiranih pokazatelja stvarnog stanja u gradu na Neretvi na koje aktivisti godinama ukazuju.

“Koliko sam vidio, oko 600.000 KM je predviđeno za gradske vijećnike, ali nije nam jasno zašto jer i ako budu izbori, sumnjam da će Gradsko vijeće profunkcionirati u ovoj godini, ali to nije jedina stavka koja je nejasna u ovom budžetu, ima ih dosta“, kaže Bago.

Prikrivene namjere

Ističe kako je budžet toliko nejasan da će trebati nekoliko dana analiziranja onoga što je navedeno u njemu da bi se nešto moglo shvatiti. No, tvrdi da je jedno sasvim jasno i sigurno.

“Pitanje je žele li prikriti novce koje misle uzeti ili su zaista amateri. Ta dva pitanja su u opciji. Ili ne znaju planirati, upravljati i gospodariti budžetom ili to namjerno rade, a mislim da je i jedno i drugo“, kaže Bago.

Stoga predstoji dobra priprema za javnu raspravu koja će se održati 14. siječnja 2020. godine u Gradskoj vijećnici. No, problem je i taj, kako navodi, što na javnoj raspravi neće biti relevantnih osoba s kojima će se moći razgovarati o tome

“Ne znam tko će biti iz Gradske uprave. Sigurno neće biti niko odgovoran jer gradonačelnik nije u gradu, a njegov zamjenik, šef odjela za financije, već je trebao biti u penziji, tako da ne znamo ni to tu planira ni tko potpisuje“, kaže Bago.

Tvrdi da je sve van zakonskih okvira.

Kako bi se s problema raspodjele distribucije sredstava građana Mostara skrenula pažnja, po njegovim riječima, politički problemi se plasiraju samo kao paravan.

Svi problemu su vezani za podjelu novca

“Mi odavno potvrđujemo i dokumentima do kojih smo došli da je ova problematika u vezi Mostara, neodržavanja izbora i svega ostalog ustvari uzrok podjela i distribucija novca. Tu nema ništa dublje od toga. Svi postojeći teški politički problemi su irelevantni jer postoji izvanredna suglasnost vodećih političkih stranaka o trošenju i distribuciji našeg novca, tako da je ovih zadnjih 12 godina u biti bila samo isprazna priča o teškim političkim problemima. Ako dijelite novac i ako imate novca, ako nemate problema s podjelom i distribucijom, ne možete govoriti građanima da imate tešku političku situaciju. To nije normalno”, zaključuje Bago za Klix.ba.

Podsjetimo, Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio je 19. prosinca 2019. godine Prijedlog zakona o dopuni Zakona o budžetima u FBiH kojim se omogućava gradonačelniku Mostara da uz suglasnost načelnika Odjela za financije i nekretnine donese budžet Grada Mostara za 2020. godinu. Javna rasprava o Nacrtu budžeta Grada Mostara za 2020. godinu će se održati 14. siječnja 2020. godine u Gradskoj vijećnici, od 11 do 13 sati.