Home Društvo Navijačima iz Gruda i Posušja u Austriji nisu dali unijeti zastavu Hrvata...

Navijačima iz Gruda i Posušja u Austriji nisu dali unijeti zastavu Hrvata iz BiH

SHARE

Uoči subotnjeg okršaja hrvatske rukometne reprezentacije u dvorani Stadthalle u Grazu, nekolicini hrvatskih navijača iz BiH nije bio dopušten unos njihove nacionalne zastave, trobojnice s pleterom.

Među njima je bio i Marko Lucović, student politologije Sveučilišta u Mostaru, koji je na svom Facebook profilu iz Graza napisao:

Zastava iz nekog razloga nije mogla unutra, ali nema veze, može slika i ispred dvorane.

Iznimka s Tomislavgradom. Na upit zašto mu nisu dopustili unos zastave, rekao je kako je to odluka organizatora.

Tako su mi odgovorili kad sam pitao kako je bilo moguće u četvrtak kada je čitava dvorana bila puna zastava Hrvata iz BiH s pleterom, rekao je Lucović, koji se već autobusom vraćao natrag.

Meni nije jasno kome može smetati zastava Hrvata iz BiH s pleterom. Očito je netko prigovorio kome smo smetnja. Hrvati je sigurno nikada neće prestati isticati, dodao je Lucović i naveo kako ovakvim potezima pojedinci dovode u pitanje legitimitet i legalnost simbola bh. Hrvata, što je nedopustivo, piše Zoran Krešić.

Matko je imao zastavu na kojoj je pisalo “Rakitno”, a i nekolicini navijača iz Gruda onemogućeno je unošenje trobojnice. Pa ipak, u dvorani su se događale i iznimke, o čemu svjedoči i golema zastava s natpisom “Duvno” i “Tomislavgrad”.

Sedmorica iz BiH

Dio gledatelja odlučio je, pak, nazive gradova iz BiH ispisati na službenoj zastavi hrvatske države, a oni nisu imali nikakvih problema. Posebno je to značajno u slučaju Kauboja gdje boje Hrvatske brane čak sedmorica Hrvata iz BiH: Marino Marić, David Mandić, Igor Karačić, Željko Musa, Josip Šarac, Matej Hrstić i Marin Šego.

Za Večernjak je Thomas Schöneich, voditelj Odjela za medije Europske rukometne federacije (EHF), izjavio kako ova organizacija ne promovira diskriminaciju zabranjujući unošenje zastava Hrvata u BiH. Objasnio je kako su službeno dopuštene samo zastave država, što se pak ne može reći za zastavu s ljiljanima, koja nije zabranjena.