Home Kultura Film “General” Antuna Vrdoljaka najgledaniji u 2019. godini

Film “General” Antuna Vrdoljaka najgledaniji u 2019. godini

SHARE

Među 22 domaća filma prikazana u redovnoj kino distribuciji, od čega su četiri manjinske koprodukcije, u prošloj je godini u Hrvatskoj najgledaniji bio “General” Antuna Vrdoljaka, objavio je u srijedu Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

Taj film o životu generala Ante Gotovine, nastao u produkciji Kiklop filma, imao je 74.585 gledatelja, a po gledanosti slijedi politička satira Vinka Brešana, “Koja je ovo država” (Interfilm), s 58.265 gledatelja. Treći je dječja znanstveno fantastična uspješnica “Moj dida je pao s Marsa” u režiji Marine Andree Škop i Dražena Žarkovića (Studio Dim) s 29.025 gledatelja.

Slijedi zombi komedija “Posljednji Srbin u Hrvatskoj” redatelja Predraga Ličine (Kinorama), sa 28.072 gledatelja, te na petom mjestu najnagrađivaniji ovogodišnji hrvatski film “Dnevnik Diane Budisavljević” Dane Budisavljević (Hulahop) s 26.642 gledatelja. Šesto i sedmo mjesto zauzele su nezavisne komedije, “Ufuraj se i pukni” sa 17.533 gledatelja i “Ideš? Idem!” s 8.138 gledatelja.

Nakon njih dolaze društvena satira s elementima trilera “Dopunska nastava” Ivana-Gorana Viteza (Interfilm) s 5.825 gledatelja te krimi-drama “Mali” Antonija Nuića (Propeler film), s 5.535 gledatelja. Popis deset najgledanijih zaključuje dokumentarni film “Tusta” Andreja Korovljeva u produkciji Factuma, s 3.980 gledatelja. Redom slijede “Za ona dobra stara vremena”, “Teret”, “Sam samcat”, “The Guardian Angel”, “Glumim, jesam”, “Na vodi”, “Duboki rezovi”, “Izbrisana”, “Dom”, “Do kraja smrti”, “Lada Kamenski” i “Ljetnikovac”. Pojedini filmovi imali redovnu kinodistribuciju izvan Hrvatske – “Moj dida je pao s Marsa” distribuiran je u Češkoj, Slovačkoj, Bosni i Hercegovini te Sloveniji, “Tusta” u Srbiji, Makedoniji i Bosni i Hercegovini, a “Dnevnik Diane Budisavljević” do sada je u kinima u Srbiji i Bosni i Hercegovini pogledalo više od 25 tisuća gledatelja.

Ukupan broj gledatelja domaćeg filma u kinima 268.817, što je treći najbolji rezultat u zadnjem desetljeću, odmah iza rekordne 2013. godine (436.074 gledatelja) te 2012. (328.158). Ravnatelj HAVC-a Christopher Peter Marcich izrazio je uvjerenje da će pozitivna klima pridonijeti daljnjem uspjehu naših filmova kod nas i u inozemstvu u godini pred nama, a rezultati puno govore i o kvaliteti hrvatskih filmskih djelatnika, javlja Hina.

“Važno je da je publika toga svjesna i uvjeren sam da će to biti dodatna motivacija struci. Uz potrebnu podršku nadležnih tijela te nama bitnih partnera poput televizija i kina, HAVC će čitavom audiovizualnom sektoru i dalje biti snažan vjetar u leđa’, izjavio je. HAVC je izvijestio i da hrvatski kinoprikazivački sektor i dalje bilježi progresivan rast ukupnog broja gledatelja u odnosu na prijašnje godine – 2018. u kinu je bilo 4.607.068 ljudi, a 2019. njih 4.912.282.