Home Zanimljivosti JE LI U LJUBUŠKOM NAĐENO MISTERIOZNO BLAGO?

JE LI U LJUBUŠKOM NAĐENO MISTERIOZNO BLAGO?

SHARE
Nedavno su sasvim slučajno na području Ljubuškog otkriveni podzemni hodnici od obrađenih kamenih blokova nepoznatog porijekla.

Posebnom opremom snimljeni su i dijelovi spilje i prirodnih podzemnih prolaza koji se nadovezuju na dijelove hodnika, po svemu sudeći, obrađenih ljudskom rukom.

Snimljeni videomaterijal već pregledavaju stručnjaci koji, za sada, točnu lokaciju ne žele otkriti.

Ipak, iz skupine mladih istraživača koje je vodila znatiželja objavili su novu informaciju nakon što su otkrili ove hodnike. Naime, oni su uvjereni da se na vrhu nazire ni manje ni više nego plavi kamen (plavi safir).

Naš povod za ovo istraživanje bila je čista znatiželja, jer što se može nalaziti u jednoj maloj rupi, koju moj tim smatra jamom, a kojih ima nebrojeno u ovom našem kršu. Tada smo odlučili malo proširiti rupu kako bi naša tzv. “sonda” mogla nesmetano snimiti unutrašnjost ove rupe. I nakon više pogleda i razgovora sa stručnjacima, uvjereni smo da se na ovoj lokaciji krije plavi safir, no još to sa stopostotnom sigurnošću ne možemo do kraja potvrditi, izjavio je jedan od ljubuških iztraživača za portal Jabuka.tv.

Višestruko korištenje

Safir inače potječe od grčke riječi Sappheiros znači Plavi. On je skupina dragog kamenja, koja se sastoji od minerala korunda te oksida aluminija. Safir se najčešće koristi u draguljrstvu i izradi nakita te se nosi kao dragi i poludragi kamen. Zbog izvanredne tvrdoće, kristali se koriste u industriji infracrvenih optičkih komponenta, za izradu znanstvenih instrumenata ili u izradi prozora visoke trajnosti. U novije vrijeme kristali Safira koriste se kod izrade IPhonea, tj. izrade aluminijskih kućišta i Home tipki te za zašitu iSight kamere.

U svijetu su brojna nalazišta Safira u svijetu, od Šri Lanke, Indije, Australije, Burme, Tajlanda, Laosa, Vijetnama, Kamobodže, Zimbabvea i Tanzanije.

Ovaj mineral nosi kemijsku formulu Al2O3 (aliminijski oksid). Tragovi ostalih elemenata u korundu daju mu predivne boje : plava (zbog titana i željeza), bezbojna (leukosafir), indigo-ljubičasta (zvijezdani Safir), narančasta, zelena, žuta, svileno sjajna, prozirna u odnosu na kvalitetu. Krom nečiste crvene boje stvara poznati dragulj Rubin.

Ljekovito djelovanje

Također poznato je kako je Safir po najnovijim istraživanjima pokazao brojna dokazana ljekovita svojstva. Preventivno pomaže kod snižavanja temperature, reguliranja krvnog tlaka, čisti krv i ublažava krvarenja.

Na srčanoj čakri ublažava napade astme, na čeonoj vrtoglavicu, slabost i prekomjerno znojenje. Safirovim oblutkom masiraju se bolesna mjesta prilikom krvarenja, čireva, tumora, išijasa, glavobolje, bolesti ušiju, očiju, desni i sinusa. Njegove plave vibracije umiruju i pomažu kod nesanice i mjesečarenja.

Zajedno s plavim kalcedonom, položen na grlenu čakru, kod djece pomaže u liječenju govornih mana. Tradicionalno je vrlo djelotvoran kod lječenja zločudnih tumora. Prirodni Safir idealan je kristal za izradu eliksira. Pravi se na taj način da se u izvorsku vodu preko noći stavi kristal Safira.

A nakon što daju svoju riječi i stručnjaci, bit će poznato je li ovaj dragi kamen pronađen i na području Ljubuškog, piše Jabuka.tv

VIDEO pogledajte OVJDE