Home Gospodarstvo Poduzetnik iz Švicarske želi kupiti tvornicu u Mostaru

Poduzetnik iz Švicarske želi kupiti tvornicu u Mostaru

SHARE
Nekolicina radnika nekadašnje Tvornice duhana Mostar već 13 godina ne odustaje u borbi za svoja prava, premda im vrijeme, ali i vlast ne idu na ruku. Dapače.

Unatoč tomu što tvornica godinama ne radi, te je prošle godine oglašena i prodaja zemljišta i nekretnina, sada je ponovno aktualizirana mogućnost stečaja.

Radnici sumnjaju u radnje iza kulisa, te spregu politike i sudstva koji mjesecima odugovlače prodaju zainteresiranom kupcu.

Iz Općinskoga suda Mostar i dalje ne rješavaju slučaj i ne pozivaju mostarskog poduzetnika sa švicarskom adresom Mirsada Rahimića, koji je voljan kupiti TDM.

Radnicima je to sumnjivo, tim više jer se odjednom pojavila ideja Vlade Federacije o proglašenju stečaja nad firmom koja praktično ne postoji.

Znate i sami što je stečaj za radnike. To je još čekanja. I ovako čekamo 13 godina. To je, sigurno, još pet godina čekanja. S ovim kupcem mi bismo se mogli riješiti. Kako smo saznali, od ta tri milijuna, koliko on nudi, bili bi uplaćeni naši doprinosi, priča Aida Kajtaz, bivša radnica Tvornice duhana Mostar, za FTV.

Rahimić, pak, kaže kako od nakane da kupi tvornicu neće odustati. Ideja za biznis je, kaže, više i sve one uključuju nova radna mjesta.

Još uvijek sam zainteresiran. Moja ponuda je treća u redoslijedu. Prva dva ponuđača nisu platila ponuđenu cijenu. Još uvijek čekam da sud donese rješenje pa da krenem u realizaciju tog projekta, ističe Rahimić.

Ne želi komentirati sporost Općinskoga suda Mostar iz kojeg ni ovaj put novinari nisu dobili odgovor zašto se toliko čeka s prodajom mostarske Tvornice duhana.

Ni iz Vlade Federacije ne žele govoriti o stečaju nad firmom koja godinama nema niti upravljačku strukturu. S tri milijuna maraka, koliko je Rahimićeva ponuda, uvezao bi se radni staž za tridesetak radnika FDM-a koji bi potom mogli u zasluženu mirovinu. Radnicima i nakon toliko godina nije jasno kako je TDM doveden u ovo stanje.

Kod nas je sve moguće. To je jedina tvornica ove vrste na svijetu koja je propala. Phillip Morris je čak dolazio da nas kupi. Nisu dali, kaže Ranka Palikuća, bivša radnica Tvornice duhana Mostar.

I zato radnici sumnjaju na spregu sudstva i politike. Za razliku od nekih, radnike TDM-a nije zapalo ni da riješe svoj status proračunskim sredstvima Vlade Federacije. Strahuju da bi mogli biti izigrani jer su brojni primjeri gdje su atraktivne lokacije podobnima prodavane u bescijenje, prenosi Poskok.info

Poduzetnik iz Švicarske želi kupiti Fabriku duhana Mostar

Nekolicina radnika nekadašnje Fabrike duhana Mostar već 13 godina ne odustaje u borbi za svoja prava, premda im vrijeme, ali i vlast ne idu naruku. Dapače. Unatoč tomu što fabrika godinama ne radi, te je prošle godine oglašena i prodaja zemljišta i nekretnina, sada je ponovno aktualizirana mogućnost stečaja. Radnici sumnjaju u radnje iza kulisa, te spregu politike i sudstva koji mjesecima odugovlače prodaju zainteresiranom kupcu.Više na: www.federalna.ba/bhs/vijest/302371

Posted by federalna.ba on Nedjelja, 19. Januar 2020.