Home Crna kronika Porodila se sama u spavaćoj sobi pa bebu bacila u smeće

Porodila se sama u spavaćoj sobi pa bebu bacila u smeće

SHARE

Rodila sam u sobi, a na krevetu je spavao moj tadašnji izvanbračni suprug. On ništa od svega toga nije čuo. Bio je pijan. Stalno je bio pijan. Porodila sam se oko 6.30. Nisam ni znala spol djeteta, sve dok mi to u izvješću nije pokazala braniteljica. Sin kojeg sam imala s izvanbračnim suprugom se  ranije tog jutra probudio pa sam ga odvela u prizemlje kuće gdje mu je živjela baka. Pukao mi je vodenjak pa sam otišla na kat. Dok sam rađala glavu sam naslonila na dvosjed. Bila sam u čučećem položaju. Htjela sam se pridignuti, no zbog bolova sam se dvaput spustila. Nakon što je izašla posteljica čula sam svekrvu kako me zove. Drugi put sam pokušala ustati i spustila se i tad sam valjda sjela na bebu, ali se toga ne sjećam – kroz suze i jecaje ispričala je žena iz središnje Hrvatske, kojoj se sada sudi zbog optužbi da ubila tek rođenu bebu.

Optužena je za teško ubojstvo, a tereti ju se da je u listopadu 2017., nakon što je bez ičije pomoći u spavaćoj sobi rodila bebu, bebi rukom prekrila nos i usta te je ugušila. Mrtvu bebu pronašla je njezina svekrva i to u kanti za smeće.

Optužena je u svojoj obrani pojašnjavala kako je nakon poroda bebu zamotala u svoje crvene hlače.

– U tim sam hlačama spavala. Ostavila sam je u kutu sobe. Spustila sam se u prizemlje, jer su svekar i svekrva negdje morali ići, pa sam dovela sina na kat. stavila sam ga u krevetić. Većinu  dana provela sam odmarajući u krevetu. Navečer sam pokušala oprati krvavu mrlju s poda sobe. Sljedećeg dana tijelo bebe sam stavila u crnu vreću, a vreću sam bacila u smeće. Beba nije davala znakove života, uopće nije plakala. Zadnja dva ili tri dana pred porod, nisam osjetila ni da se miče – branila se optužena.

Ona iz prijašnje veze ima još dvoje djece, koja su smještena kod udomitelja, a u međuvremenu se udala te rodila još jedno dijete, koje je također kod udomitelja. U obrani je navela da je tadašnjeg supruga upoznala u psihijatrijskoj bolnici.

– Tamo sam završila nakon što me je prvi izvanbračni suprug, s kojim sam imala dvoje djece, ošamario, te s djecom po noći i kiši izbacio na cestu. I on je pio, bio je i nasilan, pa sam jedno vrijeme bila u sigurnoj kući. Izgubila sam roditeljska prava, no svoju djecu redovito posjećujem kod udomitelja – ispričala je u obrani.

U obrani je navela i da nije krila trudnoću, ni planirala ubojstvo.

– Htjela sam pobjeći iz teške obiteljske situacije. Da sam trudna saznala sam u travnju. Napravila sam test na trudnoću, koji je bio pozitivan. Nisam se javila liječniku niti pripremala za prinovu jer sam željela ostaviti izvanbračnog supruga i otići s djetetom na stan. Čak sam stavljala sa strane po 200 kuna od svake plaće, no na kraju nisam stigla ništa realizirati – ispričala je.

Njezina svekrva svjedočila je kako je primijetila da joj snaha više nema trbuh pa je odlučila sve to istražiti.

– Dijete sam našla u kanti za smeće. Na dnu kante vidjela sam čudnu crnu vreću. Izvukla sam je i vidjela u njoj krvavu plahtu. Povukla sam je i vidjela dječju glavicu. Prvo sam pomislila da je neka lutka, a kad sam povukla plahtu još jednom, vidjela sam tijelo bebe. Bila je skvrčena – ispričala je.

Optužena je tijekom istrage vještačena te je ustanovljeno da nije bila pod odlučujućim utjecajem psihičkog, obiteljskog ili socijalnog opterećenja. Utvrđeno je i da je bila smanjeno ubrojiva, ali ne bitno.

Prema vještacima, kod optužene su prisutna obilježja ovisnog poremećaja ličnosti koji karakterizira osjećaj bespomoćnosti, submisivnosti, potrebom da drugi preuzmu brigu za nju, nesposobnošću donošenja odluka i potrebom za stalnom podrškom. Osobe koje pate od ovog poremećaja, naveli su vještaci, karakterizira izbjegavanje vlastite odgovornosti i svih zadataka u kojima je potrebno neovisno funkcioniranje ili preuzimanje odgovornosti.