Home Kultura Fotografija Mandića jaz, autora Denisa Luburića na Napretkovom godišnjaku

Fotografija Mandića jaz, autora Denisa Luburića na Napretkovom godišnjaku

SHARE

Iz tiska je izišao 67. Napretkov godišnjak s jedinstvenom naslovnicom na kojoj su braća Ćiril i Metod, zaštitnici HKD Napredak. Iznad fotografije kiparskoga uratka koji prikazuje svetu braću Ćirila i Metoda stoji osnovno geslo Napretka: Ne ljubimo riječju i jezikom, već djelom i istinom (I. Iv. 3, 18).

 

Ljubuški je značajno doprinijeo u stvaranju ovog djela – Ivana Barišić je članica uredništva, lektor i korektor, a zadnju stranicu krasi fotografija Denisa Luburića, člana Foto kluba Fokus Ljubuški .

.

 

Fotografija Ljubuški portal.

 

U proslovu Godišnjaka, glavni i odgovorni urednik Franjo Bratić, član Središnje uprave HKD Napredak, ističe kako su u Godišnjaku zastupljeni: Povijest, Književnost, Osvrti i prikazi, In memoriam.

 

Ovaj 67. broj naglasak stavlja i na 66. Glavnu izbornu skupštinu, obraćanje dosadašnjeg predsjednika Franje Topića, koji je tu dužnost obnašao od obnove društva 1990. godine do 2019. godine, kao i novoga predsjednika Nikole Čiče, koji je na tu dužnost izabran na Skupštini u Sarajevu.

Ovo godine napustio nas je veliki intelektualac, Napretkovac i akademik, prof. emeritus Radoslav Katičić. O njemu je oproštajno slovo napisao njegov prijatelj i bivši dugogodišnj predsjednik bečke podružnice HKD-a Napredak i dopredsjednik HKD Napredak Filip Zloušić.

U poglavlju je i Iz života i rada HKD-a Napredak, gdje se nalaze aktivnosti predsjednika Društva, Središnje uprave, aktivnosti svih podružnica i svi ostali koji su dio Napretkove obitelji.

 

Također, u Godišnjaku je predstavljen i PULS, Posavski umjetnički likovni simpozij.

 

U dijelu koji se odnosi na povijest zastupljeni otvara tekst Željezničke pruge u Hercegovin“, osvrt Marijana Mandića i Dragana Vidovića, Što je Hrvatima sveti Jeronim, autora Bože Skoke, Priča stare fotografije na čijoj poleđini nije ništa zapisano, autora Danislava Jurića, Kratak rezime aktivnosti policije i njen doprinos obrani Mostara u Domovinskom ratu u periodu 1991-1992., Juraj Šutej, dobri duh Napretka, autora Nevena Šimića i na kraju Vlaho Bukovac-vrhunac genijalnosti hrvatskog slikarstva, autora Ivana Vrljića.

U trećem dijelu godišnjaka zastupljena je književnost gdje su objavljeni tekstovi Mate Nedića Pod japanskom trešnjom, Fotoaparat moga oca, Ars amatoria, kao i tekst Anite Martinac Sretan čovjek i Sedam dana u skulptorovom životu. Mirsada Bećirbašića.

 

U četvrtom dijelu Godišnjaka su osvrti i prikazi i to dva prikaza nove zbirke pjesama Vande Babić iz pera Maje Grgurević naslova Slova, riječi, pjesme Vande Babić, te osvrt Mirjane Topić Landeka naslovljene „Crta na dlanu“ Vande Babić. Mato Nedić piše Suvremeno lirsko pjesništvo u Bosanskoj Posavini, Hrvoje Šapina analiza knjige Djelovanje HKD Napretka u Zagrebu između 1992. i 2017., a Vanda Babić tekstom Stari most – s mjesta događaja daje uvid u treće izdanje knjige Miroslava Landeke.

 

Peti dio knjige sadrži izvješće o radu Središnje uprave Napretka i svih podružnica te Katolički kalendar za 2020. kao i adresar podružnica.

Napretkov godišnjak u svojoj misiji upotpunjuje čovjekov identitet kao i samo tkivo hrvatskoga naroda u BiH i drugdje te je  uspio  u svom izvornom poslanju, a to je biti mostom između čovjeka i društva u cjelini. Ta zadaća nije nimalo laka ni prohodna, no Napredak je društvo koje uspijeva pobijediti vrijeme, prolaznost i najveći mogući ljudski teret – čovjekov zaborav.

 

Svi oni koji žele imati Napretkov godišnjak i Napretkov kalendar mogu se javiti na telefone: +387 (0) 33 222 876 iili e-mail info@hkdnapredak.com