Home Društvo Njemačka: Majka nije mogla dobiti mjesto u vrtiću za svoje dijete, sud...

Njemačka: Majka nije mogla dobiti mjesto u vrtiću za svoje dijete, sud joj dodijelio 7.500 eura odštete

SHARE

Majci djeteta, koja se nije mogla vratiti na posao zbog nedostatka mjesta u vrtiću, berlinski je sud dodijelio “veću odštetu”, piše Fenix-magazin.

Zaposlena majka nije se mogla vratiti na posao kad je htjela nego je morala pričekati dodatnih pet mjeseci prije nego što je njezino dijete dobilo mjesto u vrtiću, u okrugu Pankow na sjeveru Berlina.

“Tuženik će platiti tužitelju 7.500 eura radi nadoknade zahtjeva i štete u vezi s njim”, navodi se u zapisniku o nagodbi iz prosinca 2019.

Tuženik je grad-država Berlin.

Presuda od srijede znači da bi sada mogle biti veće financijske odštete ako berlinski okrug ne može ponuditi mjesto čuvanja djece ili kućne njege tzv.Tagesmutter kao alternativu roditeljima.

“Sud je zauzeo nedvosmislen stav”, rekla je odvjetnica Madlen Peiser, koja je tužiteljicu zastupala pred sudom.

Samo je u 2019. okrugu Pankow podneseno 10 zahtjeva za naknadu štete zbog gubitka zarade zbog nedostajućih mjesta u vrtićima, a neki od njih su završili nagodbom. Međutim, iznosi isplaćeni roditeljima bili su znatno niži.

Majka iz Pankowa već je tijekom trudnoće u svom okrugu Pankow počela tražiti mjesto za dijete, ali nije uspjela pronaći ništa, piše Fenix.