Home Gospodarstvo Pročitajte kako Dalmatinci hrle u Hercegovinu po gorivo i cigarete, a Hercegovci...

Pročitajte kako Dalmatinci hrle u Hercegovinu po gorivo i cigarete, a Hercegovci u Dalmaciju zbog robe po akcijskim cijenama

SHARE

Iako je gorivo u Hrvatskoj pojeftinilo, još uvijek je jeftinije tankirati spremnike preko granice. Unatoč najnovijem pojeftinjenju… U to se svakodnevno uvjere brojni Neretvani, ali i Dalmatinci koji spremnike svojih automobila pune s druge strane granice – u Hercegovini. I nije samo gorivo jeftinije, kupuju se cigarete, rezani duhan koji je znatno povoljniji negoli u Hrvatskoj, piše Slobodna Dalmacija.

Hrvatski mediji bruje da je pojeftinilo gorivo, istina, vidljivo je da su pale cijene i benzinskih i dizelskih goriva u Hrvatskoj. Tako litra benzina u prosjeku na neretvanskim benzinskim postajama iznosi 10,19 kuna, dok je dan ranije bila 10,29 kuna. Riječ je, dakle, o sitnom pojeftinjenju.

No, dizelska goriva su pojeftinila značajnije. Litra dizela tako je prije pojeftinjenja koštala 10,08 kuna, dok je sada 9,85 kuna. Unatoč pojeftinjenju, gorivo je s hercegovačke strane granice ipak jeftinije.

Igraju sve valute

Tako na benzinskim crpkama u Hercegovini već nekoliko godina tankiraju stanovnici pograničnih područja, doline Neretve, Vrgorca, Imotskog, koji na rezervoaru goriva trenutačno mogu uštedjeti i stotinjak kuna. Nešto je skuplje gorivo neposredno uz granicu, ali ako se ode malo dublje u unutrašnjost Hercegovine, ušteda će biti još i veća.

Za kupce iz Hrvatske je dobro što hercegovački trgovci na benzinskim postajama primaju kune, marke, eure i kartice na odgodu, pa hrvatski građani mogu i u inozemstvu kupovati gorivo na kredit.

Najtraženiji eurosuper 95 s hercegovačke strane granice košta 2,20 KM, što preračunato u kune iznosi oko 8,47 kuna, dok je u Hrvatskoj 10,08 kuna. Dakle cijena je u Hercegovini niža za oko 2,30 kuna po litri benzina. Dizel u BiH košta 2,30 KM ili 8,85 kuna, dok je njegov cijena u Hrvatskoj 9,85 kuna, dakle u BiH je jeftiniji za kunu po litru. Tako je računica jednostavna, a novčana ušteda po litri goriva dovoljan je razlog da se sve više vozača iz Dalmacije spremnike automobile puni s druge strane granice.

Prije se u Hercegovini kupovalo ulje, mlijeko, šećer, a danas je to benzin, jer su ove osnovne životne namirnice jeftinije u velikim trgovačkim centrima, koji svojim akcijama sve češće privlače i kupce iz Hercegovine. Dakle, Dalmatinci u Hercegovinu idu po gorivo i cigarete a Hercegovci dolaze po robu široke potrošnje koja je na akcijama u dalmatinskim trgovačkim centrima.

Zbog niže cijene benzina za kupnju u Hercegovini odlučuju se i oni koji do sada tamo nisu kupovali gorivo zbog straha da je možda lošije kvalitete. Naime, u BiH se primjenjuju niži standardi kvalitete, pa pojedine vrste derivata sadržavaju veće količine sumpora od istih takvih kupljenih u Hrvatskoj.

Ipak, niža cijena ruši sve barijere, poglavito u ovim vremenima krize i besparice.

Vozači koje smo susreli priznali su da jedan put ulijevaju u Hercegovini, a drugi put na domaćim benzinskim postajama, kako bi se ublažilo djelovanje goriva niže kvalitete na komponente motora. Vlasnici novijih vozila ipak češće svoje spremnike pune u Hrvatskoj, jer se boje lošije kvalitete goriva, ali ako jednom probaju i ne bude problema sa motorom nastavljaju tankirati preko granice.

Više o ovome možete pročitati na portalu Slobodna Dalmacija.

Piše: Stanislav Soldo/SD
Foto: Denis Jerković