Home Gospodarstvo POGLEDAJTE OVO! Novac kojeg građanima BiH šalju rođaci i prijatelji s adresom...

POGLEDAJTE OVO! Novac kojeg građanima BiH šalju rođaci i prijatelji s adresom u inozemstvu iz godine u godinu sve veći

SHARE

Dijaspora je odriješila vreću i u prva tri kvartala prošle godine u BiH poslala 2,077 milijardi maraka, što je za 57 milijuna više u odnosu na isti period godinu ranije.

Statistički podaci Centralne banke BiH pokazuju da su vrijednosti novčanih doznaka koje građanima BiH šalju rođaci i prijatelji sa adresom u inozemstvu iz godine u godinu sve veće.

– U prvom kvartalu 2019. godine novčane doznake iz inozemstva iznosile su 618,82 milijuna KM, u drugom je stiglo 698,02 milijuna, u trećem 760,17 milijuna maraka, dok će podaci za posljednji, četvrti kvartal biti poznati krajem ožujka ove godine – istakli su u Centralnoj banci BiH i dodali da je od siječnja do kraja rujna 2018. godine dijaspora u zemlju poslala 2,020 milijardi maraka, dok je ukupno te godine stiglo nešto više od 2,669 milijardi KM.

Naveli su da na rast novčanih doznaka iz inozemstva u velikoj mjeri utječu povećane migracije domaćeg stanovništva ka zapadnim zemljama Europe.

– Novi val ekonomske emigracije u posljednjim godinama doprinosi rastu novčanih doznaka prema BiH, s obzirom na to da oni još imaju bliske socijalne veze sa rodbinom. Značajniji porast novčanih doznaka od osam posto uočen je u 2017. godini, dok se u posljednje dvije godine taj rast kreće oko dva posto– kazali su u Centralnoj banci BiH, izvještava Glas Srpske.

Od 2008. godine, kada je izbila svjetska ekonomska kriza, novčane doznake iz inoozemstva su počele padati i taj trend su imale sve do 2012. godine, kada počinju postepeno da se oporavljaju, prenosi Ero.tel