Home Politika Željko Komšić: Ideja apartheida nije rješenje za Izborni zakon

Željko Komšić: Ideja apartheida nije rješenje za Izborni zakon

SHARE
Uvođenje trajnog apartheida i diskriminacije po osnovu etničkog principa ne mogu biti garancija trajnog mira nego izvor dodatnog otežavanja euroatlanskog puta Bosne i Hercegovine.

Rakao je ovo u izjavi za Vijesti.ba predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić govoreći o novim pritiscima i uvjetovanjima u pogledu izmjena Izbornog zakona.

“Ideja da je potrebo zadržati nejednaku vrijednost glasa unutar etničkih skupina, te ideja da glas jedne etničke skupine građana vrijedi tri do četiri puta više nego glas druge etničke skupine građana, jeste ideja anticivilizacije i mračnjaštva, i potpuno je nespojiva sa EU standardima”, kazao je Komšić i dodao:

“Tu se ne radi o bilo kakvom osiguravanju mira i stabilnosti kao što to kaže gospodin Dodik, nego o tome da se u miru i bez bilo kakvog otpora legaliziraju rezultati etničkog čišćenja i genocida. Hoće li ta ideja pobijediti to ne zavisi od bilo koje stranke ili bilo kojeg pojedinca (pa ni mene) nego zavisi o spremnosti svih građana da se tome suprotstave”, rekao je Komšić.