Home Vijesti Bosni i Hercegovini prijete nestašica pitke vode i suša

Bosni i Hercegovini prijete nestašica pitke vode i suša

SHARE

Globalne klimatske promjene mogle bi već ove godine donijeti dosta problema u snabdijevanju pitkom vodom u BiH. Stručnjaci tvrde da je prošla jesen, praktično, prošla bez padalina, a loša hidrološka situacija iz 2019. prenijela se i na siječanj ove godine.

Ispod granica

Rezerve vode u živim izvorima i nivo podzemnih voda su zbog nedostatka kiše i snijega u drastičnom opadanju, piše Dnevni avaz.

Geolog Osman Čajić ima bogato iskustvo rada u vodoprivredi.

“Ne pamtim ovako dug period bez padalina. Dovoljno je otići do neke od naših rijeka pa vidjeti nivo vode ispod svih granica. To pokazuje da na zemlji i u zemlji nema dovoljnih rezervi vode. Ne bude li dubokog snijega do kraja zime ili proljetnih kiša, hidrološko stanje moglo bi se i pogoršati, pa bi se u tom slučaju mogla očekivati velika suša i nestašica pitke vode”, kaže Čajić.

Foto: Hercegovina.in | Rijeka Radobolja u očima našeg fotoreportera

Izostale padaline

Šefica Sektora hidrologije Federalnog hidrometeorološkog zavoda Eseda Kupusović potvrdila je da je hidrološka 2019. godina bila dosta loša.

“Svjedoci smo da se sušni period iz jedne hidrološke godine prenio u drugu. Izostale su padaline iz studenog i prosinca, pa evo i u siječnju. To je uvjetovalo niske vodostaje površinskih voda, rijeka, ali će se se svakako odraziti na nizak nivo podzemnih voda”, istaknula je Kupusović.

Foto: Hercegovina.in | Rijeka Radobolja u očima našeg fotoreportera

Pada nivo vode u bunarima

U mnogim ruralnim naseljima već se osjeća nedostatak pitke vode. Iz gračaničkog „Vodovoda“, koji pitkom vodom snabdijeva grad i naselje Pribavu, redukcije vode nije bilo 15 godina. Nadaju se da će takvo stanje održati.

Tehnički rukovoditelj u „Vodovodu“ Jasmin Mulavdić ističe da se generalno osjeti da pada izdašnost prirodnih izvora, a pada i nivo vode u podzemnim bunarima.