Home Vijesti Četvrtina Amerikanaca smatra da Trump za ubojstvo Sulejmanija treba odgovarati u Haagu

Četvrtina Amerikanaca smatra da Trump za ubojstvo Sulejmanija treba odgovarati u Haagu

SHARE

Nova anketa je utvrdila da više od četvrtine Amerikanaca vjeruje da bi se američki predsjednik Donald Trump trebao suočiti s optužbama za ratne zločine pred Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) zbog ubojstva zapovjednika oružanih snaga Iranske revolucionarne trupe, 3. siječnja, generala Qassema Sulejmanija.

“Iran je objavio da će podnijeti tužbu za ratni zločin protiv predsjednika Donalda Trumpa pred Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu zbog atentata na generala Qassema Sulejmanija. Slažete li se ili se ne slažete s takvim optužbama?”, pitao je u nedavnoj anketi Business Insider na uzorku od ukupno 1083 Amerikanaca.

Prema podacima, ukupno 27,4% ispitanih smatra da bi se Trump trebao suočiti s optužbama pred sudom za ratne zločine u Haagu. Međutim, veći postotak, njih 35,6%, nije se složio s tom idejom.

Ukupno 24,8% ispitanika odgovorilo je da se “niti se slažu niti ne slažu” s ovom mogućnosti, a 12,2% odgovorilo je “ne znam.”

Anketa je provedena nakon što je Gholamhossein Esmaeili, glasnogovornik iranskog državnog odvjetništva, objavio da vlada namjerava “podnijeti tužbe u Islamskoj Republici, Iraku i Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu protiv vojske i vlade Sjedinjenih Država i protiv Trumpa osobno”, izvijestio je Teheran Times.

“Čvrst razlog za optužbu pojedinca je njegovo priznanje”, rekao je Gholamhossein Esmaeili.

Međutim, vrijedi napomenuti da SAD ne priznaju nadležnost ICC-a. Prošlog mjeseca je američki državni tajnik Mike Pompeo objavio je da ne podržava odluku Međunarodnog kaznenog suda o pokretanju istrage o izraelskim ratnim zločinima nad Palestincima u Zapadnoj obali, Pojasu Gaze i Istočnom Jeruzalemu.

Trumpova vanjska politika i ukupan stav njega i njegove uprave prema Iranu su bili razlog zbog sve većeg pritiska u Sjedinjenim Državama na predsjednika i njegove suradnike.

Na primjer, pritisci dolaze i iz redova republikanaca, kao što je zastupnica Kongresa Ilhan Omar, te od demokrata, što je očekivano, odakle ga redovito napada Alexandria Ocasio-Cortez.

Odgovarajući na Trumpovu prijetnju, objavljenu na Twitteru ranije ovog mjeseca, kako će američka vojska gađati 52 mete “važne za Iran i iransku kulturu”, obje su predstavnice osudile upozorenje i njegove predložene akcije nazvale „potencijalnim ratnim zločinima“. Podsjetimo, među metama su navedeni razni objekti, među kojima ne samo iranske već i svjetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a.

„Prijetnja da ćete ciljati i ubijati nevine obitelji, žene i djecu , da ćete gađati kulturna mjesta, ne čini vas “jakim muškarcem“ ni „strategom“. To vas čini čudovištem”, rekla je njujorška predstavnica za 14. okrug u američkom Kongresu.

S druge strane, republikanka Ilhan Omar je rekla kako je Trump najavio da će počiniti ratni zločin.

„Napadi na 52 iranske mete, koje predstavljaju 52 američka taoca koje je Iran uzeo prije mnogo godina, od kojih su neka na vrlo visokoj razini i važna za Iran i iransku kulturu, bit će vrlo brzi i vrlo teški. SAD više ne žele ničije prijetnje“, napisao Trump na Twitteru u prijetnji Iranu 4. siječnja, dan nakon likvidacije iranskog generala Qassema Sulejmanija i iračkog vojnog zapovjednika Abu Mahdi Al-Muhandisa u činu državnog terorizma u zračnoj luci u Bagdadu, piše Logicno.com