Home Šport Kobe Bryant poginuo

Kobe Bryant poginuo

SHARE

Nekih pola sata trajala je nada. Nada da vijest nije istinita. Svijet je u šoku, ne samo sportski, jer u nedjelju rano ujutro po američkom vremenu u padu helikoptera nije poginuo samo jedan od najvećih košarkaša svih vremena, poginuo je Kobe Bryant, jedna od najvećih svjetskih zvijezda modernog doba.

U 42. godini, na početku svog drugog života, onog nakon košarke – igre kojoj je dao sve i u koju su se zbog njega zaljubili milijuni klinaca, i ne samo klinaca – Kobe Bryant je u vječnost otišao kao osvajač Oscara. Da, i to je stigao nakon što se prije nepune četiri godine oprostio sa 60 poena u posljednjoj utakmici puna dva desetljeća duge NBA karijere.

U nesreći je poginula i Bryantova 13-godišnja kći Gianna, dok supruga Vanessa i preostale tri kćerke (Natalia, Bianka i sedam mjeseci stara Capri), prema trenutno dostupnim informacijama, nisu bile u helikopteru.

Jedan od najvećih košarkaša svih vremena smrt je dočekao kao pisac priča za djecu, scenarija za animirane filmove, producent, analitičar, trener djevojčica među kojima je bila i Gianna… Nije Kobe bio miran ni nakon što je na parketu napravio sve što je zamislio kao dječak.

I još daleko više od toga. Peterostruki NBA prvak, MVP lige i MVP finala, olimpijski pobjednik, nakon što ga je prije dva dana preskočio LeBron James – četvrti strijelac NBA lige u povijesti. O izborima u najbolje petorke sezone i na All-Star utakmice izlišno je i pričati.

Ali sva priznanja i sve brojke ne mogu dočarati način na koji je košarku igrao Kobe Bryant. Takvu želju za pobjedom, takvu glad da svakim danom budeš bolji, da protivnika dotučeš do te mjere da ga poniziš, sve to usporedivo je samo s Najvećim. Onim prema kojem se Kobe Bryant oblikovao kao košarkaš. I onaj kojem je Kobe Bryant došao najbliže od svih. Naravno – Michaelu Jordanu.

I to je u konačnici najveći kompliment Bryantovoj karijeri u kojoj možda iznad svega strši jedna siječanjska utakmica 2006. Ona u kojoj je Raptorsima zabio 81 poen i došao najbliže Wiltu Chamberlainu, koji će zauvijek biti NBA rekorder sa 100 poena u jednoj utakmici. Upravo te večeri Kobe je postao globalna superzvijezda, koja će dvije i pol godine kasnije na Olimpijskim igrama u Pekingu zasjeniti baš sve najveće svjetske sportaše. Još od Dreama Teama u Barceloni 1992. nije viđeno išta slično. Na tim Igrama je Bryant osvojio prvo Kineze a potom i cijeli svijet.

Klinac rođen u Philadelphiji kao – prema vlastitoj priči – navijač Lakersa u čijem će dresu ispisati povijest, dio djetinjstva proveo je u Italiji, gdje mu je otac Joe profesionalno igrao košarku. U tim godinama se zaljubio u nogomet, osvjedočeni je navijač Barcelone, bio je veliki fan Ronaldinha, silno je poštovao Lea Messija.

Kobe Bryant je unatoč gotovo manijakalnoj posvećenosti košarci pokazivao interes za puno stvari, kojima se pak posvetio nakon zaključenja karijere u proljeće 2016. Najviše će nedostajati obitelji, odnosno kćerkama NatalijiBianki i sedam mjeseci staroj Capri. One su u nedjelju izgubile najviše, izgubile su oca, a s njima tuguje i kompletna košarkaška javnost.

Među petoro poginulih u tragičnoj nesreći helikoptera u Kaliforniji bio je i istinski košarkaški velikan. Umro je Kobe Bryant, ali sjećanje na njega nikad neće izblijediti. Preveliki trag je ostavio da bi se to dogodilo, piše Jutarnji list.