Home Vijesti Autobus s Kinezima iz Wuhana danas u Ljubuškom, Međugorju i Mostaru

Autobus s Kinezima iz Wuhana danas u Ljubuškom, Međugorju i Mostaru

SHARE

Kako je doznao Index, prekjučer je nešto prije podneva na granični prijelaz Bregana stigao autobus pun kineskih turista iz Wuhana, kineskog grada iz kojeg je krenula epidemija koronavirusa.

Prema prvim informacijama, oni su na tlo Europe doputovali avionom, i to u Milano, odakle su autobusom stigli u Hrvatsku, a prije toga su na aerodomu prošli tzv. screening stanja organizma.

Niko nije imao simptome bolesti.

“Prekjučer oko 11:25 sati je na granični prijelaz Begana pristupio autobus s 29 osoba iz Narodne republike Kine, odnosno iz grada Wuhana i okolice. Obavljenom graničnom kontrolom utvrđeno je da su iz Kine doputovali u Milano, a u zračnoj luki u Milanu je provjereno njihovo zdravstveno stanje”, poručili su iz policije.

Dodali su i kako su nadležne službe obaviještene o njihovom dolasku i da sve prate.

“O njihovom dolasku je obaviješten HZJZ, koji je zatražio da ih upoznamo s načinom postupanja u slučaju uočavanja sumnjivih simptoma te sa sadržajem letka o mjerama prevencije za putnike, što je i napravljeno”, kazali su nam.

Nakon putovanja kroz Hrvatsku, turisti su nastavili u BiH.

Kod Neuma pregledan autobus

Autobus je sinoć pregledan na granici kod Neuma, kako sugeriraju slike koje su mediji dobili. Pregledavali su ga ljudi u specijalnim odijelima, a za to vrijeme su turisti bili u autobusu. U BiH je prešao na graničnom prijelazu Klek. Kinezi su prenoćili u Neumu, a danas bi u BiH trebali posjetiti Međugorje, vodopad Kravice kod Ljubuskog i Mostar.

Nova otkrića kineskih vlasti o koronavirusu kažu da se on može širiti i prije pojave prvih simptoma. Iz HZJZ-a za Index su kazali kako nema mjesta panici, ali da se treba držati mjera predostrožnosti.