Home Šport Ovo je zadnji razgovor pilota helikoptera u kojem je poginuo Kobe Bryant

Ovo je zadnji razgovor pilota helikoptera u kojem je poginuo Kobe Bryant

SHARE

Pilot helikoptera u kojem je poginuo legendarni košarkaš Kobe Bryant, njegova 13-godišnja kći Gianna i još sedmero ljudi bio je upozoren da leti opasno nisko prije nego što se srušio u brdima u Kaliforniji, pri brzini od gotovo 300 kilometara na sat.

U tragičnoj nesreći poginuli su svi koji su bili u zrakoplovu. Audiosnimka s kontrolnog tornja otkriva da je pilot Kobeovog helikoptera bio upozoren da leti prenisko.

U nastavku prenosimo transkript razgovora:

Kontrolni toranj: Helikopter 2EX, ovdje Burbank Tower (aerodrom na kojem su trebali sletjeti). Recite nam svoje namjere.

“Zadržavamo posebne VFR uvjete, tražimo tranziciju na 101 zapadni dio aerodroma”, odgovorio je pilot.

Kontrolni toranj: Helikopter 2EX, ostanite zasad izvan zračnog prostora Burbanka, imamo avion koji kruži i čeka slijetanje.”

“2EX čekamo.”

Nakon tri minute čekanja ponovno se javio toranj.

Kontrolni toranj: Kako biste nastavili planirati, očekujte da ćemo vas prebaciti na sjeverni dio aerodroma. Razgovarao sam s Van Nuysom i rekli su mi da imaju nekoliko odlazaka s tog dijela aerodroma, tako da možete očekivati da nastavite tom rutom.

“U redu nema problema”, odgovorio je pilot.

Kontrolni toranj: 2EX, nastavite pratiti sjeverozapadnu ruku i onda se priključite na liniju 118, a nakon toga će vas Van Nuys dalje voditi. Radarska je komunikacija prekinuta.

Helikopter se tada javio aerodromu Van Nuys sa svojim namjerama slijetanja i uputama koje je dobio. Toranj Van Nuys ponovio je da visina mora biti na 760 metara visine ili niže.

Kontrolni toranj: Helikopter 2EX, kontaktirajte Socal na 134.2 za nastavak leta.

“34.2”, odgovorio je pilot.

Kontrolni toranj: Helikopter 2EX, molim identifikaciju.

Kontrolni toranj: Helikopter 2EX, pratite kod 1200, tražite li nastavak leta?

Odgovora nije bilo.

Kontrolni toranj: 2EX, gdje… recite nam svoje namjere.

Kontrolni toranj: 2EX, i dalje letite prenisko ako ste nastavili letjeti dalje.

Odgovora nije bilo.

Kružio 15 minuta

Izvori iz krugova zrakoplovstva rekli su da je vrijeme u okolici Los Angelesa, gdje se nesreća dogodila, bilo jako maglovito i da je većina helikoptera bila prizemljena.

Pilot helikoptera Kobea Bryanta planirao je sletjeti na aerodromu Burbank, ali kružio je oko 15 minuta čekajući dopuštenje za slijetanje zbog loših vremenskih uvjeta i drugih letjelica koje su trebale sletjeti na aerodrom.

Malo prije nesreće pilot je podigao helikopter na više od 600 metara, a onda se srušio na visini od oko 500 metara.

Podaci o letu pokazuju kako je brzina helikoptera bila gotovo 300 kilometara na sat.