Home Gospodarstvo Moguće pojeftinjenje goriva u BiH do 10 feninga

Moguće pojeftinjenje goriva u BiH do 10 feninga

SHARE

Cijena nafte na svjetskom tržištu u proteklih par tjedana pala je za petnaestak posto, što je bh. distributerima dalo prostor da naftne derivate pojeftine za pet do deset feninga.

Rekao je to izvorNezavisnih, odlično upućen u kretanja na tržištu energenata, koji dodaje da u prilog njegovim tvrdnjama ide i činjenica da su prije nekoliko dana snižene cijene na benzinskim crpkama u Hrvatskoj.

“Pazite, sigurno je da će se naši distributeri pravdati da imaju zalihe goriva kupljenog po ranijim nabavnim cijenama. Međutim, ovdje se radi o periodu od 1520 dana kako je gorivo počelo da pojeftinjuje na svjetskom tržištu. I rafinerijske cijene već imaju ozbiljan pad, a dokaz je Hrvatska”, navodi izvor “Nezavisnih”.

Kako je naveo, kada su u pitanju benzinske crpke u BiH, sve zavisi od lokacije odnosno od distributera.

“Međutim, sigurno ima prostora da gorivo pojeftini pet do deset feninga. O tome nema rasprave”, zaključuje sugovornik.

Poput hrvatskih distributera, i dio njihovih kolega u FBiH, ali ne svi, već su se počeli prilagođavati novim kretanjima na globalnom nivou.

“Bilo je određenih pojeftinjenja, i to za pet feninga po litru goriva”, rekli su za “Nezavisne” iz Federalnog ministarstva trgovine.

Podsjetimo, prije nekoliko dana je Zlatan Vujanović, ministar trgovine FBiH, izjavio da postoje uvjeti za snižavanje cijena goriva i da nema racionalnih uvjeta za povećanje u doglednom periodu.

“Za očekivati je da poraste broj zahtjeva za pojeftinjenje od minimalno pet feninga”, rekao je tada Vujanović.

S druge strane, iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS kazali su da je gorivo u RS jeftinije nego u FBiH.

“Naši distributeri nisu poskupljivali gorivo u periodu kada je cijena sirove nafte rasla na svjetskom tržištu, tako da najvjerojatnije sada neće doći do promjene cijena u RS. Naši distributeri ne nabavljaju gorivo samo iz Hrvatske, već i iz Srbije, Mađarske, Slovenije… Generalno, stav distributera iz RS je da pojeftinjenja neće biti u narednom periodu”, rekli su iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS.

Dostupni podaci pokazuju da gorivo, u prosjeku, na bh. crpkama košta između 2,26 i 2,36 KM po litru.

U svijetu je i jučer nastavljen pad cijena nafte, spustivši se ispod 60 dolara po barelu, prvi put u gotovo tri meseca,

Kako javljaju agencije, širenje novog koronavirusa u Kini podsjetilo je trgovce na epidemiju SARSa koja je odvratila ljude od putovanja, a što je svojevremeno zakočilo potražnju za naftom.