Home Kultura ‘Noć muzeja’ u Arheološkom muzeju na Humcu

‘Noć muzeja’ u Arheološkom muzeju na Humcu

SHARE

Povodom manifestacije “Noć muzeja”, Franjevački samostan sv. Ante Padovanskoga organizira u petak, 31.siječnja, od 20 sati do polnoći, posjet Arheološkom muzeju na Humcu.

Manifestacija ima za cilj educirati javnost o važnosti kulturne baštine u stvaranju identiteta zajednice i uloge muzeja u njegovu očuvanju, priopćili su organizatori. Hercegovački fratri su, od osnutka franjevačke provincije, naraštajima samozatajno prikupljali, čuvali i izučavali materijalne tragove prošlosti svoje zemlje i hrvatskog kulturnog i nacionalnog identiteta na ovim područjima.

Arheološki Muzej na Humcu predstavlja najstariju instituciju tog tipa u BiH, osnovan je još 25. ožujka 1884. godine. U njemu su izloženi predmeti prikupljeni na širem prostoru Hercegovine, kronološki smješteni u razdoblje od starijeg kamenog doba do danas, u vremenskom rasponu od gotovo 16.000 godina. Dio kompleksa čini i prostor lapidarija koji je smješten u samostanskom dvorištu, a koristi se za izložbu kamenih spomenika.

Ovom prilikom može se posjetiti i njegova tek postavljena izložba koju čini i najveća zbirka militarnih rimskih spomenika u Bosni i Hercegovini.