Home Društvo Ovo je tržnica u Wuhanu s koje je potekao koronavirus

Ovo je tržnica u Wuhanu s koje je potekao koronavirus [video]

SHARE

Svijet su šokirale fotografije na kineskoj društvenoj mreži Weibo koje pokazuju kako veliki broj ljudi leži na bolničkim hodnicima i to prekriveni plahtom, kao da su preminuli.

Koronavirus se rapidno širi Kinom, ali i drugim dijelovima svijeta. Britanski stručnjak za dinamiku prijenosa zaraznih bolesti Jonathan Reed predviđa da će za dva tjedna stotine tisuća ljudi, koji će proći kroz Kinu i nastaviti u druge države svijeta, biti zaraženo koronavirusom.

U novom znanstvenom radu ovaj stručnjak je predvidio kako će u roku od 14 dana, odnosno do 4. veljače 2020. godine, broj zaraženih u epicentru virusa, gradu Wuhanu, biti veći od 190.000.

Nakon što je razvijen test za novi koronavirus, dokazano je da su sve osobe koje su prve zaražene u Wuhanu posjećivale tržnicu, radile na njoj ili su na njima radili članovi njihovih obitelji, prenosi Avaz.

Iako se zove Tržnica morskih plodova Huanan, na ovoj se tržnici prodaje mnogo više od morskih plodova. Na takvim se tržnicama, uz mrtvu i živu perad i stoku, mogu naći i razne žive divlje životinje: ptice, zečevi, štakori, lisice, šišmiši, zmije i drugi gmazovi, magarci, deve, čak i majmuni.

Ne treba posebno isticati da je držanje svih ovih životinja na malenom prostoru, njihov stalni kontakt s trgovcima i sa samim kupcima, a često i njihovo klanje na licu mjesta, idealno za širenje virusa koji neke od njih eventualno nose.

U nekim dijelovima Kine, usprkos službenim zabranama, neke životinje poput riba, škampa, zmija, pa čak i mladunaca miševa, magaraca i majmuna znaju se komadati ili čak jesti dok su još živi jer se sirovo meso živih životinja u tradicionalnoj kineskoj medicini smatra osobito zdravim.

Štoviše, kako piše Business Insider, ove se tržnice i zovu mokrima zbog krvi, budući da mesari često kolju životinje pred samim kupcima.

To znači da se i mrtvim životinjama dere koža pred kupcima i, kao posljedica, prskanjem se šire svakakve stvari – objašnjava specijalistica za zarazne bolesti Emily Langdon sa Sveučilišta u Chicagu za Business Insider.

U takvim okolnostima virusi imaju priliku razviti mutacije koje im omogućuju prelaženje barijere vrsta te prelazak sa životinja na ljude.

Na primjer, SARS, epidemija koja je izbila 2002., također u Kini, i ubila 774 ljudi, izazvana je koronavirusom koji je na ljude vjerojatno prešao s cibetke koja se prodavala upravo na takvim tržnicama.

Upozoravamo na uznemirujući video!