Home Društvo Imoćani: Pitanje je tko nam šalje “Kineza ustašu” da radi cirkus po...

Imoćani: Pitanje je tko nam šalje “Kineza ustašu” da radi cirkus po gradu

SHARE
Kineski državljanin Yat Lung Sze kažnjen je novčanom kaznom od 800 kuna na Prekršajnom sudu u Imotskom zbog pjevanja ustaških pjesama.

Policija mu je po Zakonu o strancima otkazala boravak i zabranila povratak u Republiku Hrvatsku na razdoblje od tri mjeseca.

Priveden je jer je tijekom prijenosa finalne utakmice Europskog prvenstva u rukometu na benzinskoj crpki u Grubinama kod Imotskog navijao za Hrvatsku pjevajući pjesme “proizašle iz vremena tzv. Nezavisne Države Hrvatske”, ustvrdili su na imotskom Prekršajnom sudu.

Policijski službenici odveli su ga na Prekršajni sud i podnijeli optužni prijedlog po članku 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Proglašen je krivim. Novčanu kaznu je platio. Istog dana mi smo mu otkazali boravak u RH, doznaje Večernji.hr od Ane Čepić iz PU splitsko-dalmatinske.

Uvijek nađe publiku

Po policijskim saznanjima, još je uvijek u Hrvatskoj, a 26. siječnja ove godine počeo mu je teći zakonski rok od deset dana za napuštanje našeg teritorija. Nitko osim njega nije prijavljen za posljednji ispad, a očito nije bio sam.

Policija je djelovala nakon što je objavljena snimka na kojoj Yat Lung Sze u navijačkom žaru slavi ustaštvo. U najmanju ruku, s njim je bio bar onaj tko ga je snimio i stavio video na društvene mreže. U Imotskom ljudi uopće nisu impresionirani “Kinezom ustašom”. Neki mu se smiju, ali većini nije do smijeha.

Zašto taj Kinez uopće dolazi u Imotski? Pojavljivao se prošle zime uoči Plenkovićeva dolaska, nosio po gradu ustašku zastavu, bio je za Dan državnosti i Dan Oluje, dolazio je kada se igraju velike utakmice i evo ga opet za finale Europskog prvenstva u rukometukomentirali su Imoćani koji su jučer ispijali kavu na glavnom gradskom trgu.

Nema tko nije vidio “Kineza ustašu”, prije godinu dana bio je poprilično aktivan.

Došao bi ovdje do spomenika Tinu, podigao ruku i uzvikivao “za dom spremni”. Uvijek bi se našao netko tko bi umro od smijeha, a to mu je očito godilo. Lani nije bio sam, bila su dvojica luđaka iz Kine, a sad se ovaj vratio. Kao da nemamo svoga jada, govore Imoćani.

Nitko ne zna od čega živi, gdje radi, kamo nestane nakon što ode. Nisam paranoičan, ali pitam se tko njega šalje s ovakvim porukama raditi cirkus u gradu?, pitaju se neki koji smatraju da je “Kinez ustaša” čista provokacija. I da ga netko plaća za performanse koje izvodi.

Yat Lung Sze početkom veljače prošle godine uhićen je nakon što je internetom počela kružiti snimka na kojoj on, u društvu još jednog Kineza i jednog hrvatskog državljanina, pjeva navijački hit “Neopisivo”, nakon čega podižu desnu ruku u zrak i viču “za dom spremni”. Izgred se odvijao u jednom imotskom kafiću i na ulici ispred njega. Policija ga je privela zajedno sa 60-godišnjim Hrvatom.

Postao je nacionalno poznat, dao je intervju nazivajući sebe ustašom, a njegov mlađi kompanjon i sunarodnjak pokazao je tetovažu na ruci “za dom spremni”.

Tvrdili su da i u Hong Kongu, odakle su, navijaju za Hrvatsku uz ustaške pjesme i simbole. Međutim, i tada mu je izrečena mjera deportacije i zabrane ulaska na teritorij Republike Hrvatske na tri mjeseca. Voljenu Hrvatsku napustio je u suzama. Vratio se, ali očito se nije opametio, piše Jabuka.tv