Home Šport Kako su Kinezi ušli u ligu nauštrb Ljubušaka!?

Kako su Kinezi ušli u ligu nauštrb Ljubušaka!?

SHARE

Još prije Nove godine rukomet je postao glavna sportska tema ljubitelja ovog dinamičnog, neki kažu i grubog, sporta u cijeloj Hercegovini.

U gradu ispod tvrđave hercega Stjepana rukomet je glavni sport i kad ne igra reprezentacija, muško i žensko premijerligaško prvenstvo ili SEHA liga, u kojoj su Ljubušaci igrali lani, ali ih ove godine nema.

Izviđač je utemeljen davne 1956. godine.

Bio je sedam puta prvak BiH, dva puta osvojio Kup, sedam puta bio prvak Herceg Bosne, osam puta osvojio Kup Herceg Bosne, igrao u europskim kupovima, “iskovao” brojne reprezentativce Hrvatske i BiH.

Veliki gutaju male

“Ove godine ne igramo SEHA ligu. Nisu nam dali, a Hrvatski rukometni savez potrudio se da u tu ligu uđu izvjesni Kinezi (Beijing – op. a), koji “služi za popravljanje gol-razlike ostalim klubovima”.

Lani je Izviđač bio zadnji na ljestvici, ali zar je to razlog da nas “uklone” iz SEHA lige gdje se inače ne ispada”, rekao je za Večernji list jedan Ljubušak, ranije član Uprave kluba, sad već žestoki navijač, koji zna svaku sitnicu u i oko kluba, njegove probleme i teškoće, prenosi IKS Portal.

Ali, sugovornik želi ostati anoniman: “Veliki gutaju male. Zagreb nam je prije dvije godine uzeo Davida Mandića, ali ni dan-danas nije platio odštetu. A mi smo mali i siromašni klub, čiji je proračun ‘mizerija’ u usporedbi sa Zagrebom i klubovima u Europi.

Izviđač ima samo oko 150.000 eura ukupno za mušku i za žensku ekipu…

” Hm, čovjek je valjda u pravu. Još ako kažemo da je na tek završenom Europskom prvenstvu igralo čak 14 sadašnjih i bivših rukometaša stvorenih u Izviđačevu “inkubatoru”, ili su jedno vrijeme igrali u njegovoj majici. Za ne povjerovati…

“Ni Barcelona ni PSG, Szeged, Flensburg, Vardar, ni bilo koji europski velikan nije imao toliko “predstavnika” na EP.

Evo, u reprezentaciji BiH bila su devetorica koja su počela u Izviđaču ili jedno vrijeme znojem natapala njegovu majicu: Vegar, Nuić, Herceg, Prce, Terzić, Benjamin i Senjamin Burić, Malinović i Perić.

U Červarovoj ‘škvadri’ su petorica: Šego, Musa, Šarac, Mandić i Hrstić.

Ponosni smo što su pomogli ‘kovati’ srebro za Lijpu Našu. I uvijek ćemo biti ponosni, ali mogao bi HRS biti malo manje ‘hladan’ pa pomoći Izviđaču”, kaže drugi sugovornik, također ‘alergičan’ na pojavu njegova imena u novinama…

Možda je dosadno, ali i treći je bio isti – spreman na razgovor, ali pod uvjetom da ‘ne uđe u novine’!

“Mi smo ponosni na naš Izviđač. Tradicija je jaka i važna, pa vjerujemo kako će Skauti i dalje rasti, unatoč nedaćama. U našoj Školi rukometa trenira 200 dječaka te oko 80 djevojčica. Roditelji su nam velika pomoć – svi vole rukomet i žele da su njihova djeca dio toga sporta. Bez roditelja bi teško išlo… U klubu radi 10 trenera, onako poluamaterski… Muški i ženski klub su jedno. Cure su osvojile četiri kupa, a sad su u prilici osvojiti i titulu prvakinja, jer su na diobi prvog mjesta sa, do ove sezone, nedodirljivim Gruđankama. Momci čekaju nastavak prvenstva na 5. mjestu. Prije toga ih čeka okršaj u kupu protiv Gračanice. Trener je Toni Čolina, prije njega na klupi su bili Petar Šuvak i Mario Bijeliš… Cilj je zauzeti što bolje mjesto, dogodine ili najviše za dvije godine jurnuti po novi naslov prvaka, u međuvremenu ‘tesati’ nove momke, nadamo se i reprezentativce od naše domaće djece… Baš zato, zahvalili smo se trojici iskusnih i zaslužnih – Vedranu Deliću, Nikoli Džoni i Josipu Buljubašića”.

Ništa bez Mucića

Pitali smo jednog od sugovornika ima li istine o povratku u klub “stvoritelja” jakog Izviđača, Stanislava Mucića… “Bez Mucića Izviđač ne bi bio ono što jest. Taj je čovjek puno dao klubu. Ne puno, nego najviše, možda i griješio…

Čovjek bezgranično voli Izviđač. Sigurno može i hoće još puno dati i pomoći. Vrati li se, bit će to veliki plus za RK Izviđač CO”, prenosi Iks-portal.info