Home Društvo Vizu za Njemačku dobilo oko 17.500 građana BiH u prošloj godini

Vizu za Njemačku dobilo oko 17.500 građana BiH u prošloj godini

SHARE

Njemačko veleposlanstvo u Sarajevu je u 2019. godini izdalo 17.532 vize za građane Bosne i Hercegovine, što je za 3.140, odnosno 22 posto, više u poređenju s godinom prije, potvrdili su za Anadoliju iz Ambasade Njemačke u Bosni i Hercegovini.

Iako je broj zainteresiranih za odlazak i rad u Njemačkoj u porastu, iz veleposlanstva te zemlje u Sarajevu nisu precizirali koliko je zahtjeva za vizu predano u prošloj godini, kao ni to koliko ih je odbijeno.

Trend rasta predatih zahtjeva za vizu očekuje se i ove godine. Mnogi nezaposleni građani sa ovih prostora iščekuju 1. ožujak, kada će u Njemačkoj stupiti na snagu novi Zakon o doseljavanju kvalificirane radne snage, koji bi trebao otvoriti mogućnosti za dobivanje vize radi zaposlenja osobama sa visokom školskom spremom, te prvi put i onima sa srednjom stručnom spremom.

Iz njemačkog veleposlanstva u Sarajevu su kazali kako Zakon o doseljavanju stručne radne snage otvara nove puteve i mogućnosti za kvalificirane radnike, kao i za one koji namjeravaju to postati, te svoju profesionalnu budućnost vide u Njemačkoj. “Uskoro će stručna radna snaga iz svih oblasti moći doći u Njemačku, ukoliko postoji konkretna ponuda za radno mjesto i kvalifikacija koju je priznala nadležna njemačka ustanova.

Također je novost i u tome da prvi put stručna radna snaga sa kvalificiranim stručnim obrazovanjem (srednja stručna sprema), a ne samo osobe sa visokom školskom spremom, kao do sada, mogu dobiti vizu u svrhu traženja posla”, istakli su iz Veleposlanstv.

Promjene u IT sektoru

Navode i kako mladi ljudi sa dobrim znanjem njemačkog jezika i diplomom završene njemačke škole u inostranstvu ili pristupnicom visokoškolskim ustanovama mogu ubuduće podnijeti zahtjev za vizu do maksimalno šest mjeseci u svrhu traženja mjesta za obavljanje stručnog obrazovanja.

“U IT-sektoru također ima promjena. IT-stručnjaci sa odgovarajućim radnim iskustvom mogu ubuduće pod određenim uvjetima i bez formalne diplome (VSS) doći u Njemačku”, pojasnili su iz njemačkog diplomatskog predstavništva, a navode da će Ambasada u svakom pojedinačnom slučaju detaljno morati da razmotri da li može odobriti vizu.

Ono što može biti od pomoći, kako su naveli, je uska razmjena sa budućim poslodavcem, s obzirom na to da poslodavac također putem novog ubrzanog postupka za stručnu radnu snagu i direktno iz Njemačke može doprinijeti da vizni postupak traje kraće.

Za zakazivanje termina za vizu nije potreban posrednik Mnogobrojni građani koji apliciraju za vizu suočavaju se i s prevarama oko posredovanja u zakazivanju termina.

Pojedine agencije im za zakazivanje termina za razgovor za vizu naplaćuju veliki iznos novca, što oni mogu uraditi i samostralno, putem stranice Veleposlanstva. Veleposlanstvo nema podatke o tome koliko se koriste usluge agencija vezano za vize i ukazuje na to da su termini bili i da ostaju besplatni.

“Sustav za zakazivanje termina Njemačkog veleposlanstva u Sarajevu je svima dostupan. Nije potrebno angažirati agencije za rezervaciju termina. Preko agencije nećete ranije dobiti termine niti će vam se dodijeliti izvanredni termini”, poručili su iz Veleposlanstva dodavši kako oni ne sarađuju sa agencijama za vize.

U Njemačku je posljednjih godina radi zaposlenja emigrirao veliki broj građana zemalja regije.

Prema posljednjim procjenama Zavoda za zapošljavanje Federacije BiH, u Njemačkoj je trenutno nepopunjeno oko 1,3 milijuna radnih mjesta, zbog čega je ta zemlja odlučila olakšati uvoz kvalificiranih radnika iz zemalja van EU-a, piše Bljesak.info.