Home Vijesti Kinezi za 11 dana dovršili bolnicu za koronavirus

Kinezi za 11 dana dovršili bolnicu za koronavirus

SHARE

Obećano – ispunjeno. Vlasti u Wuhanu su zbog sve većeg broja oboljelih od koronavirusa počeli 22. siječnja graditi ‘od nule’ novu bolnicu s 1000 kreveta. Bolnica se dizala nevjerojatnom brzinom, a zadani rok bio je 3. veljače, 12 dana od početka gradnje. U međuvremenu su neke stare zgrade u vrlo kratkom roku preuredili u improvizirane bolnice.

Gradnja nove bolnice izazvala je veliku pozornost svjetske javnosti, a radove su uživo pratile kamere. Bolnica je danas – gotova. Na gradilištu se stalno nalazilo preko trideset kopača i deset buldožera, a nova bolnica se prostire na 25.000 kvadratnih metara.

– Bolnica se prvenstveno gradila zbog nedostatka mjesta u postojećim bolnicama. Ne samo da je završena brzo, već neće puno ni koštati – objavile su vlasti u Wuhanu. Od koronavirusa do sada je umrlo najmanje 362 ljudi, a zaraženo ih je više od 15.000.

Kinezi već imaju iskustvo ekspresnog građenja bolnice, piše NBC, i podsjeća da su sličnu takvu sagradili 2003. godine, kada je izbila epidemija SARS-a.

U Hrvatskoj je centar za liječenje potencijalnih pacijenata s koronavirusom Klinika za infektivne bolesti Fran Mihaljević u Zagrebu, u kojoj su uredili posebne prostorije, piše 24sata

– Nakon postavljanja sumnje, liječnik dogovara pregled ili hospitalizaciju u našoj Klinici. Pacijent dolazi vozilom uz pratnju te ga dočekujemo kod lifta s vanjskim ulazom kako bismo spriječili doticaj s drugim pacijentima. Ključ lifta ima samo naše medicinsko osoblje, a dizajnirali smo ga tako da se ne zaustavlja na svim katovima nego dolazi izravno na odjel – objasnila nam je postupak zaprimanja pacijenta dr. med. Davorka Dušek, spec. Infektologije u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević.