Home Crna kronika Evo kako su ukrajinski hakeri s bankomata u BiH za samo dva...

Evo kako su ukrajinski hakeri s bankomata u BiH za samo dva dana ukrali više od 2,5 milijuna KM

SHARE

Prošli vikend, točnije od petka do nedjelje na području BiH izvršena je jedna od najvećih pljački bankomata. Policija u Bihaću je naime uhapsila dvojicu ukrajinskih državljana kod kojih je pronađeno oko 100.000 KM. Ipak, istražitelju sumnjaju da je za dva dana s brojnih bankomata u BiH ukradeno čak više od 2,5 milijuna KM.

Kako saznaje portal Klix.ba najviše novca je ukradeno s bankomata Sberbanke u BiH. Radi se o bankomatima kompanije Payten, koje osim Sberbanke u našoj zemlji još koriste i Ziraat banka, Sparkasse, Intesa Sanpaolo, Addiko te NLB banka. Policija za sada sumnjiči dvojicu uhićenih Ukrajinaca, Aleksandra Ivanoviča Zajceva i Dmitra Jurioviča Bojku, ali se pretpostavlja da je u akciji velike pljačke bankomata sudjelovalo još nekoliko osoba, s obzirom na količinu ukradenog novca.

Pljačka je izvršena krajnje brzo i to tako što su pljačkaši putem specijalne opreme bez fizičkog oštećenja davali naredbu bankomatu da izbacuje novac. Međutim, postupak podizanja novca je takav da je odjednom moguće podići manji iznos novca, za što je potrebno oko 15 sekundi. Nakon što su pokrenuli mehanizam isplate pljačkaši su čekali da novac iz bankomata izađe u valovima. Pretpostavlja se da su pljačkaši u svoju akciju namjenski krenuli u petak i subotu, jer banke vikendom osiguraju dovoljne količine novca u bankomatima. A s obzirom na količinu otuđenog novca pljačkaši su evidentno puna dva dana tražili određene pogodne bankomate i uzimali novac.

S obzirom na to da na svakom bankomatu postoji kamera, saznajemo da su određenim sprejom prskali kameru, kako bi izbjegli da budu snimljeni.

Portal Žurnal je jučer objavio da su uhićeni  Ukrajinci na teritoriju BiH ušli iz Srbije, i to preko Graničnog prijelaza Šepak, koji slovi za jedan od najsigurnijih prelaza za kriminalce. Dodaju da su prethodno boravili na teritoriji Crne Gore gdje su, sumnjaju policijske agencije, također podigli više stotina tisuća eura s bankomata.

Očito im je koncentracija popustila u nedjelju, kada su uhićeni u Bihaću. Kod dvojice privedenih Ukrajinaca pronađeno je oko 100.000 KM novca. Ipak, gdje je ostatak od skoro 2,5 milijuna KM za sada nije poznato.

Iz Sberbanke nam nisu željeli potvrditi koliko je točno novca otuđeno. Ipak, iz Sberbanke su nam kazali da bankomati danas nisu u funkciji jer se vrše sigurnosne i tehničke provjere, ali da građani svoj novac mogu podići na šalterima banke, kao i da mogu koristiti svoje kartice. Također naglašavaju da klijenti banke nisu oštećeni ni na koji način. Dodatno, banka je osigurana za ovakve ili slične situacije, piše Pogled.ba