Home Gospodarstvo Stvara se najveći lanac trgovina autoopremom u regiji?

Stvara se najveći lanac trgovina autoopremom u regiji?

SHARE

Najveći hrvatski lanac trgovina dijelovima i opremom za automobile Tokić dogovorio je preuzimanje slovenskog Bartoga, navodi ljubljansko Delo.

Preuzimanje Bartoga, koji raspolaže s 36 trgovina autodijelovima i usko surađuje s većim brojem servisa u Sloveniji, Tokiću treba odobriti Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.

– Agenciji je dostavljen zahtjev Tokića i Bartoga za preuzimanje kojim bi nastao najveći lanac automobilskom opremom i dijelovima u regiji – navodi Delo.

Tokić d.o.o. s sjedištem u zagrebačkim Sesvetama u 2018. je ostvario prihod od 550 milijuna kuna uz dobit od 41 milijun kuna.

Zapošljava oko 450 radnika u stotinjak poslovnica diljem zemlje i u velikom distributivnom centru u Sesvetama. Dio ponuđene opreme na policama svojih trgovina Tokić i proizvodi.

Tvrtku su 1990. osnovala braća Ilija i Stojan Tokić i izgradili u domaćeg lidera u trgovini autodijelovima. Oba su se povukla iz Uprave tvrtke kojoj je od 2019. predsjednik Uprave Ivan Gadže.

Planove regionalnog širenja u Tokiću nisu krili, ali akviziciju u Sloveniji odrađuju u tišini.

I inače, vlasnici Tokića nisu skloni ‘svjetlima pozornice’ već se strpljivo, godinama i bez pompe gradili tvrtku.

Osnivač i vlasnika Bartoga, s sjedištem u Trebnju, gradiću na pola puta između Novog Mesta i Ljubljane, je Darko Bartolj.

Bartog je osnovan 1993. i praktički je, kao i Tokić, u stalnoj ekspanziji prihoda i broja zaposlenih, kojih je trenutno oko 130. Prema dostupnim podacima, godišnji prihod Bartoga je oko 40 milijuna eura, piše Abcportal.info