Home Zanimljivosti Ovo je novi cjenovnik iz restorana Parlamenta BiH: Ponuda bogata, cijene sitnica,...

Ovo je novi cjenovnik iz restorana Parlamenta BiH: Ponuda bogata, cijene sitnica, svinjski vrat sa roštilja za 3,50 KM…

SHARE
Ako u obzir uzmemo da jedan državni parlamentarac na mjesečnom nivou na svoj konto primi oko 5.000 KM, i tako pune četiri godine (ako ne i više), a da naprimjer jedan kvalitetan obrok za juhom, glavnim jelom, salatom i desertom košta oko 10 KM jasno je kakav život žive oni kojima su građani dali glas na izborima, a koji veoma često iznevjere to povjerenje.

No, vratimo se restoranu koji bi definitivno bio najposjećeniji ugostiteljski objekat u BiH kada bi mu vrata bila otvorena za sve stanovnike BiH, a ne samo za one koji sjede u udobnim parlamentarnim foteljama i njihovim sektorima.

Teleću juhu parlamentarci plaćaju 1 KM, a za sendvič sa sirom izdvajaju 2 KM, dok je sa sudžukom skuplji za markicu.

Kada se govori o gotovim jelima tu je bogata gastronomska ponuda.
Uštipci za 2 KM, musaka sa krompirom za 3,50 KM, bosanski lonac za 4 KM, a zatim ramstek u susamu za samo 4,50 KM.
Ako ste ljubitelj pohovane piletine možete je dobiti za skromne 3,50 KM, a ako volite losos stek sa roštilja njega ćete platiti 7 KM.
Kilogram pastrmke košta 20 KM, a orade 40 KM. Za ljubitelje svinjskog mesa tu je vrat sa roštilja za 3,50 KM.

Što se tiče priloga, svi koštaju po jednu marku – restovani krompir, blitva sa krompirom i rizi bizi.

Od salata tu su miješana i kisela paprika, po jednu konvertibilnu marku. Za kraj, ko voli zasladiti, izdvojit će 1,50 KM za kolač.

Podsjetimo, sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec siječanj 2020. godine iznosila je 1.965,96 KM i za 19,50 KM je skuplja od potrošačke korpe za prethodni mjesec.

Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom je 47,40 posto. Samu potrošačku korpu u najvećem obimu, 42,3 posto čini prehrana, piše Klix.ba