Home Život Draga, pa mali ima 5 kg! Beba Mihael nije stao ni u...

Draga, pa mali ima 5 kg! Beba Mihael nije stao ni u pidžamicu

SHARE

Nikad neću zaboraviti taj neopisiv izraz lica kada mi je suprug nakon poroda prišao i rekao: ‘Draga, pa mali ima pet kila!’.

Svi su se sletjeli, osoblje, rodbina, kumovi, čudili, radovali kako je sve dobro prošlo“, u nevjerici se prisjeća svog trećeg poroda mama Marija Matić, koja je 2017. rodila najveću bebu u rodilištu KBC-a Rijeka.

“Mali” Mihael, težak čak 5,160 kg i visok punih 54 cm, rodio se prirodnim putem.

Liječnici su predvidjeli da će bebač imati oko 4 kg, ali eto, aparati su se malo prevarili.

Cijela trudnoća prošla je bez ikakvih problema, nabacila sam tek nekih 12 kilograma i osjećala se zdravo, lijepo, idealno. Za razliku od prva dva poroda, za ovaj sam se odlučila bez epiduralne, ali da sam znala… Deset dana prije termina, imali smo što vidjeti. Mislim, dijete nije imalo vrat”, šali se nasmijana mama Marija.

Iako su roditelji kod kuće pripremili sve potrebno za novog člana obitelji, mama Marija morala je pod hitno obnoviti garderobu jer je tek rođeni Mihael mogao stati tek u “bodiće” i pidžamice veličine od 6 – 9 mjeseci.

Novoj prinovi u obitelji radovali su se svi, no najviše starija braća Gabriel (Gabi) (10) i Karlo (Kajo) (8).

Srećom sve je dobro prošlo pa se sada uvijek smijemo, dodaje, ali da je bilo smiješno, nije, iako, puno veselih anegdota.

Sve skupa odvijalo se relativno brzo, tek nekih šest sati, no zadnjih pola sata bolovi su postali nepodnošljivi. Tada sam tražila da mi daju što god mogu za bolove, ali bilo je kasno. Napokon, glavica se pojavila i bio je sav ljubičast. U borbi da se izvuče nagnječen mu je živac na ramenu, što se kasnije ispravilo vježbanjem. No, stavili su mi ga na prsa i odmah se primio, od prvog je dana volio jesti.

Jedva je stao u ona dječja bolnička kolica…  Kada su ga babice obukle u pidžamicu nakon poroda, prsa su mu bila sva gola i zamolila sam ih da mu obuku neku veću. Zajedno smo se smijale kada su mi utješnim pogledom dale do znanja da veće nema“, šali se mama puna pohvala za ekipu riječkog rodilišta.

Nije bio toliko velik, koliko težak. Kao da je pojeo čelik“, hihoćući se prisjeća svojeg prvog susreta složna braća, nabacujući omiljenu bracinu igračku, Zdravoljupca Brokulu.

No brokula je tek jedna u nizu mnogobrojnih namirnica koje mali junak obožava, a voli jesti sve, dok mu je Čokolino još uvijek najomiljeniji međuobrok.

No iako nije izbirljiv i jede često, razigrani dvogodišnjak sa svojih 16 kg, visine 1,30 i stopalom broja čak 27, uopće nije neki “debeljuco”.

Jest da je u svojoj grupi u jaslicama najveći, ali to je jedino po čemu odskače od druge djece“, kaže mama Marija dok joj se bebač mazi oko nogu.

Bez obzira na njegovu veličinu, Miha se razvija sasvim normalno i u skladu sa svojom dobi što potvrđuje i pedijatar. Svojom veličinom ne odskače od postavljenih parametara djeteta njegove dobi.

Pedijatrijska mjerenje visine i težine svrstavaju ga u ekstra gornju granicu, no i dalje u zadanom okviru. Iako ovako veliki porodi nisu neuobičajeni, ističe, ipak su dosta rijetki.

Mi smo naviknuti na njegovu veličinu, a da kucnemo u drvo, zdrav je k’o dren. Znatiželjan je, voli životinje, autiće, slikovnice, pjesmice, pogotovo na engleskom, crtiće, koje mu moramo dozirati (pogotovo Pepu) i jako je muzikalan. I živahan i aktivan, sto na sat. Uostalom, kao i većina njegovih vršnjaka“, priča nam brižna mama dok joj se sinovi “love” oko stola, piše 24sata.

A što se jela tiče, pitamo?

O da, voli jesti, ali opet u okviru svojih potreba. Mislim, da se razumijemo, kada sjednemo za stol jasno nam je da ne jedemo s bebom (smijeh). Ali i jako je aktivan pa mu se valjda zato ništa ne lovi. Pa vidite i sami, on vam je više jak nego bucmast, ima jake kosti i mišiće, velike šake i stopala. Sav je kršan, čvrst i jak, zdrav k’o dren, a kako ni suprug ni ja nismo neki gorostasi, pretpostavljamo da je povukao moje, ličke gene“, zaključuje nasmijana mama Ogulinka.