Home Vijesti Na Humcu služena sv. misa za stradale u minulim ratovima i poraću

Na Humcu služena sv. misa za stradale u minulim ratovima i poraću

SHARE

Širom Hercegovine ovih dana obilježava se spomen na pobijene hercegovačke franjevce na Širokom Brijegu i diljem domovine.

U najkrvavijem pohodu viđenom na ovom prostorima partizanske horde mučile su i ubijale svećenike, bogoslove redovnice, ali i obični puk. Ubijene subraće redovito se prisjete i oci franjevci i ostali kler od Hercegovine do Zagreba i dalje.

Nova crkva sv. Ante na Humcu u nedjelju navečer bila je puna vjernika koji su došli moliti se i odati dužno poštovanje prema nevino ubijenima tih strašnih ratnih i poratnih dana.

Misno slavlje započelo je procesijskim ophodom, mladi iz župe ispred Oltara su simbolično zapalili svijeće, a potom su pročitana imena 66-orice mučki pobijenih franjevaca. Svečano koncelebrirano misno slavlje predvodio je humački gvardijan fra Dario Dodig, u sumisništvu sa župnikom fra Ljubom Kurtovićem i vicepostulatorom postupka mučenika “fra Leo Petrović i 65 subraće” fra Miljenkom Mićom Stojićem, te još dvadesetak svećenika.

Pred sv. misu  naglašeno je da ove večeri na poseban način molimo za sve žrtve Prvog svjetskog rata, zatim za one koji su ubijene u Drugom svjetskom ratu i poraću, a posebno za sve pokojne svećenike i fratre koji po mjestu rođenja pripadaju humačkom samostanu ili su iz drugih područja u i oko Ljubuškog ubijeni.

U svojoj propovjedi fra Dario se uz pobijene sjetio i majki udovica na koje se odnose riječi „Vi ste svjetlost svijeta“. Kada im nije bilo nimalo lako  u životu nisu pokleknule nego živjele za druge, za djecu, ne gledajući na sebe, piše RadioLjubuški.