Home Gospodarstvo Smanjen izvoz željeza i čelika iz BiH u 2019.

Smanjen izvoz željeza i čelika iz BiH u 2019.

SHARE

Izvoz obojenih metala za prvih jedanaest mjeseci 2019. u odnosu na isti period 2018. godine imao je veliki pad od 32,7 posto, dok je istovremeno povećan uvoz za 10,9 posto, rečeno je na sjednici Odbora Udruženja metalne i elektroindustrije pri PKFBiH.

Turbulencije

– Veliki izazovi su se lani desili i kod proizvođača željeza i čelika i obojenih metala. Negativne trendove kod izvoza obojenih metala uzrokovala je obustava proizvodnje u kompaniji Aluminij iz Mostara. Zbog uvođenja kvota za uvoz čelika u EU, uvođenja stopostotnih carina na robu koja se izvozi na Kosovo, kao i turbulencija na drugim tržištima, smanjen je izvoz željeza i čelika iz BiH. Važno je napomenuti da su ostale grane metalske i elektroindustrije FBiH imale pozitivne trendove i bilježile porast izvoza, kazao je Almin Mališević, sekretar Udruženja metalne i elektroindustrije – UMEI.

image
Almin Mališević: Ostale grane metalske i elektroindustrije FBiH imale su pozitivne trendove

Kako je istaknuto na sjednici Udruženja, izvoz metalnih proizvoda rastao je za 8,7 posto, mašina i transportnih sredstava za 12, pogonskih mašina i opreme za 17,9, mašina specijaliziranih za određene industrije za 8,4, mašina za obradu metala 59,1, električnih mašina, aparata i uređaja za 12,7, te drumskih vozila za 1,8 posto.

On je naglasio da trenutno u metalnoj i elektroindustriji FBiH radi nešto više od trideset jedne hiljade radnika i riječ je o jednoj od najznačajnijih grana industrije u BiH.

– I pored mnoštva izazova i prijetnji, očekivanja za 2020. godinu su pozitivna. Odlazak mladih ljudi iz BiH će sigurno negativno uticati na dalja kretanja u ekonomiji BiH, ali imajući u vidu velike infrastrukturne projekte u Bosni i Hercegovini, kao što je gradnja autoputa 5c i gradnja Bloka 7 TE Tuzla, te globalna dešavanja, poput najavljenog rješavanja problema u trgovini između SAD-a i Kine, očekujemo da metalski i elektrosektor ostvari pozitivne trendove kakve je imao prethodnih godina, kazao je Mališević.

Donošenje zakona

Kada je u pitanju djelovanje Udruženja u 2020, kako je rečeno na sjednici, glavne aktivnosti će biti usmjerene na rješavanje problema nedostatka radne snage, insistiranju na donošenju za privredu pozitivne zakonske regulative, promocije bh. kompanija, traženje novih tržišta i poslovnih partnera, ali i na unapređenju obrazovnog sistema.