Home Crna kronika Uhićeni granični policajci u Sloveniji, državljani BiH im plaćali 400 eura za...

Uhićeni granični policajci u Sloveniji, državljani BiH im plaćali 400 eura za pečat na putovnicama

SHARE

Pet slovenačkih graničnih policajaca privedeno je zbog primanja mita, a unutarnja kontrola potvrdila je da su za novac odnosno mito omogućavali nezakonit boravak u šengenskom području nositeljima putnih dokumenata “trećih država”, većinom državljanima BiH.

“Radi se o istraživanju sumnje na krivična djela korupcije koja smo otkrili različitim aktivnostima pa i prikrivenim tajnim praćenjem”, rekla je u ponedjeljak u izjavi za medije glasnogovornica policije Vesna Drole.

“Oni su za novac državljanima trećih država lažno potvrđivali da su prešli vanjsku šengensku granicu te im tako omogućavali stalni boravak u šengenskom području, suprotno propisima po kojima je to ograničeno na 90 dana, nakon čega je taj boravak nezakonit”, kazala je Drole.

Ona je potvrdila da su policajci, uhićeni u subotu, u ponedjeljak predani sudiji za istrage. Riječ je o četiri policajca s graničnog prelaza Gruškovje (Macelj) i jednom s prelaza Zavrč (Dubrava Križovljanska).

Direktorica slovenačke policije Tatjana Bobnar izjavila je da su policajci suspendirani jer su naštetili ugledu policije, pa je započet i postupak njihovog otpuštanja iz službe, prenosi Hina.

Kako prenose slovenački mediji, pozivajući se na neslužbene podatke iz istrage, osumnjičeni policajci su stranim državljanima, većinom onima iz BiH koji “na crno” rade u različitim europskim državama, omogućavali da uz novčanu nezakonitu naplatu, koja su iznosile do 400 eura, u putovnicu dobiju žig kojim se potvrđuje da su izašli iz šengenskog područja iako to nije bio slučaj pa su tako naizgled “legalno” mogli nastaviti boravak u zemljama u kojima rade na crno.