Home Gospodarstvo Hercegovački svatovi: Evo kako se kreću cijene u svadbenim salonima… Od Ohia...

Hercegovački svatovi: Evo kako se kreću cijene u svadbenim salonima… Od Ohia u Ljubuškom do Granda u Neumu

SHARE
Nigdje nema svadbi k’o u Hercegovini.

Veselje kojim se slavi sudbonosno „DA“ ovdje je najzanimljivije, često i najraskošnije. Već u Hrvatskoj to nije kao u Hercegovini, da ne pričamo o Njemačkoj. No, i vjenčanja u Hercegovini su sve skuplja. Istražili smo kako se kreću cijene stolice u Hercegovini te došli do saznanja da je cijena u zadnjih petnaestak godina skočila, pa čak i za dvadeset maraka po tzv. „stolici“.

I dalje je cjenovno najpristupačnije Posušje, koje i sada drži cijene kakve su u cijeloj Hercegovini bile prije 15-tak godina.

Primjerice u svadbenom salonu Bagušić u Posušju za stolicu će te izdvojiti svega 40 KM, što je jako dobra cijena za današnje prilike.

Posušje: Svadbeni salon Bagušić

Za tu cijenu dobit ćete mezu koja uključuje pršut, sir, uštipci, francuska salata i feta sir. Nakon toga ide juha, lešo meso, zagrebački i bečki odresci, meso u umaku s gljivama, krumpir, kuhano povrće, riža, pire i, dakako, salata. Treći slijed je pečenje s krumpirom.

Sala koja također ima za mladence pristojnu cijenu je Afrodita na Sretnicama, u kojoj ćete za stolicu izdvojiti 45 KM i imat će te uistinu odličan meni, pričaju nam mladenci.

Sretnice: Svadbeni salon Afrodita

Širokom Brijegu su cijene također ispod 50 KM. Za stolicu u Svadbenim salonima Jabuka i Sunce morat ćete izdvojiti 48 KM.

Široki Brijeg: Svadbeni salon Jabuka

Široki Brijeg: Svadbeni salon Sunce

Jedan od salona u kojem se godinama žene Ljubušaci je svadbeni salon “Ohio”, gdje je također povoljnija cijena u odnosu na Mostar. Za standardni meni cijena je ovdje 48 KM, a ona uključuje i ručak koji bude na skupu tijekom dana.

Ljubuški: Svadbeni salon Ohio

Mostar je godinama cijelu držao oko 50 KM po stolici, no ona je danas znatno viša. svadbenom salonu Ruža platit ćete 55 KM, dok je stolica u Ljetnikovcu Radobolja, gdje će te za 300 i više uzvanika izdvojiti 60 KM, a za manje od 300 čak 65 KM, ili 75 za manje od 250 uzvanika.

Mostar: Svadbeni salon Ruža

Mostar: Svadbeni salon Ljetnikovac Radobolja

Sala koju rezerviraju mnogi dalmatinski parovi je i svadbena sala Katarina Herceg Etno Selo, u kojoj će te za stolicu izdvojiti 60 KM. Uz Ljetnikovac Radobolju to je jedna od najluksuzniih sala u Hercegovini.

Međugorje: Svadbeni salon Katarina Herceg Etno Selo

Brojni Dubrovčani dolaze svoje vjenčanje proslaviti u Neumu. Taj dolazak mnogima napravi uštedu od 4000 eura ili 8000 KM. U hotelu Grand u Neumu za stolicu će te izdvojiti 50 KM ako imate 350 i više gostiju, što je jeftinije od “dubrovačkih stolica” pa čak i za 110 KM.

Neum: Hotel Grand

U cijeni od 50 KM u meniju vas očekuju pršut, sir, francuska salata, uštipci, teleća ragu juha, teleći rižoto, dalmatinska pašticada, krokete, janjetina i teletina, krompir i miješana salata. Također u cijenu je uračunata i vjenčana torta, omlet iznenađenja, vinski gulaš i kava.

Ako pak želite nešto posebno drugačije, poput vjenačanja na otvorenom uz bazen Sportskog Centra Circle International u Međugorju, za taj romantični ambijent, izdvojit će te ovisno o meniju od 60 KM pa na više.

Međugorje: Sportski Centar Circle International

Činjenica je jedna. U većini sala dočekat će vas meni koji je dosta sličan, no, s obzirom na to da su vjenčanja danas postala prestiž, razliku u cijeni platit će te isključivo za ambijent. Na mladencima je samo hoće li se odlučiti za uštedu ili ne.

Malo smo i računali. Na 300 uzvanika u Posušju ćete svadbu platiti 12.000 maraka, a u Mostaru minimalno 16500 maraka. Razlika je 4.500 maraka, skoro pa polugodišnja plaća. Jeste li među mladencima koji računaju, ili među onima koji za ovaj dan ne žale potrošiti, na što i računaju svi oni koji se bave poslovima vezuanima uz svadbe.

(I. Ćubela | Hercegovina.info)