Home Vijesti Eutanazija dobila zeleno svjetlo u portugalskom parlamentu

Eutanazija dobila zeleno svjetlo u portugalskom parlamentu

SHARE
Dekriminalizacija eutanazije i potpomognutog samoubojstva korak je bliže tome da postane stvarnost u Portugalu nakon što je parlament usvojio u prvom čitanju pet prijedloga zakona o eutanaziji.

Kako piše Reuters, zastupnici su glasovali o prijedlozima zakona koje je predložilo pet političkih stranaka, uključujući vladajuće socijaliste, kako bi se legalizirala ta praksa u određenim slučajevima i prema strogim pravilima.

Ovaj potez je naišao na odobravanje mnogih, međutim, ti stavovi se suprotstavljaju stavovima vjerskih grupa i konzervativaca.

Tekst koji je predložila vladajuća Socijalistička stranka, koji određuje “posebne uvjete za nekažnjivu eutanaziju”, usvojen je sa 127 glasova za, 86 protiv i 10 suzdržanih u parlamentu koji broji 230 mjesta.

Usvojeni su i slični prijedlozi Lijevog bloka, stranke za zaštitu životinja PAN i Zelenih.

Ovo je povijesni dan. Veliki dan za demokraciju, rekla je Catarina Martins iz Lijevog bloka, ubrzo nakon što su prebrojani glasovi.

Većina zastupnika Socijaldemokratske stranke (PSD) desnog centra, glavne stranke opozicije, glasovala je protiv teksta, kao i zastupnici Komunističke stranke, manjinske desničarske stranke CDS-PP i jedini predstavnik krajnje desnice.

Eutanazija je naziv za praksu izazivanja nečije smrti na što ugodniji ili bezbolniji način, odnosno da bi se prekinuli nepodnošljivi bolovi ili patnje.

Izvan parlamenta stotine Portugalaca, starih i mladih, prosvjedovalo je protiv zakona.

Mislim da je život nepovredivo bogatstvo i da ima neprikosnovenu vrijednost, u skladu našim portugalskim ustavom. Moramo živjeti dok se ne približi prirodan kraj, rekao je 21-godišnji mladić na prosvjediima Francisco Guimaraes, prenosi Klix.ba.

U svibnju 2018. godine portugalski parlament je odbacio tijesnom većinom od pet glasova nekoliko sličnih prijedloga zakona. Međutim, nakon što su vladajući socijalisti ojačali poslije pobjede na parlamentarnim izborima u oktobru, ponovno se krenulo prema legalizaciji eutanazije.

Prijedlozi usvojeni u prvom čitanju trebaju se objediniti u jedan tekst o kojem će se konačno glasati u parlamentu najvjerojatnije prije ljeta.

Taj zakon zatim treba potpisati predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa, koji nije otvoreno zauzeo mišljenje o toj temi, ali kao uzorni katolik mogao bi staviti veto na zakon.

Ako zakon bude usvojen, Portugal bi postao četvrta europska zemlja koja bi ozakonila eutanaziju, nakon Holandije i Belgije 2002. i Luksemburga 2009. godine.