Home Gospodarstvo VIDEO: ŽZH i Grad Ljubuški najavljuju podršku malim poduzećima

VIDEO: ŽZH i Grad Ljubuški najavljuju podršku malim poduzećima

SHARE

Županija Zapadnohercegovačka i Grad Ljubuški najavljuju podršku malim poduzećima za povećanje proizvodnje i zaposlenih. Kakva je šansa da zaživi poslovna zona Zvirići u Ljubuškom provjerila je Ivana Bešlić Penava.

U neposrednoj blizini međunarodnih cestovnih koridora proteže se poslovna zona Zvirići u Ljubuškom. Uz samu je državnu granicu s Hrvatskom. Strateška lokacija s velikim potencijalom još nije zaživjela. Investitora nema. Ali ovdje će poljoprivredni proizvođači uskoro prikupljati i distribuirati proizvode na tržište. Niknuo je Sabirno-distributivni centar.

– Prva faza je pred završetkom. Odabrani su svi izvođači, rokovi izvođenja su u tijeku. Ostaje još parter i ugradnja tehnološkog djela, komora… Plan je da se to riješi u naredna dva mjeseca, svakako prije sezone ranog krumpira – navodi Davor Vasilj, savjetnik gradonačelnika za gospodarski razvoj Ljubuškog.

 

Vasilj ističe da objekt neće ostat usamljen primjer. Interes gospodarstvenika već postoji. Grad Ljubuški uz pomoć viših razina uređuje cestovnu i komunalnu infrastrukturu na zoni. U sljedeće tri godine Ljubuški će iz proračuna utrošiti četiri milijuna maraka za projekte ekonomskog sektora. I ŽZH je usvojila Zakon o poticanju razvoja malog gospodarstva.

– S obzirom na to da smo zadnje tri godine ispred ministarstva donosili Program i uvidjeli da je veliko zanimanje gospodarskih subjekata kojima smo dodjeljivali sredstva, njima čak 47 na području ŽZH-a, smatrali smo da je i nužno donijeti zakon koji će urediti ovu oblast, da bismo na temelju njega mogli raditi na ostalim mjerama i aktivnostima vezanih za poticaj malog gospodarstva – ističe Ante Begić, pomoćnik ministra gospodarstva ŽZH-a.

Godišnje do dva posto vrijednosti proračuna ŽZH-a bit će izdvajano za povećanje proizvodnje i zaposlenih u ZHK-u. Na poticaje će aplicirati i Marija iz Posušja. Prije dva mjeseca s bratom je osnovala tvrtku za projektiranje i postavljanje solarnih elektrana. Njihov prvi projekt je već završen – Zenica je dobila solarna stabla.

– Veliko je zanimanje i iz BiH i iz inozemstva. Imamo upita čak i iz Europe, Nizozemska je u pitanju. Tako da se nadam u skorije vrijeme da ćemo ići i van granica BiH – kaže Marija.

Mlada tvrtka s pet zaposlenih prerast će, vjeruje Marija, u veću poduzetničku priču. Svaka poticajna mjera, ističe, vjetar je u leđa onima koji još nemaju dovoljno hrabrosti za početak poslovanja.