Home Zanimljivosti Koje sve opasnosti prijete ako ne operete ruke nakon nužde

Koje sve opasnosti prijete ako ne operete ruke nakon nužde

SHARE

Liječnici od davnina upozoravaju na važnost osobne higijene te redovitog pranja ruku, a posebno ističu koliko je važno oprati ruke nakon što ste obavili veliku nuždu.

Opasnije je ako ne perete ruke nakon odlaska na toalet nego da jedete sirovo meso, pokazala je nova znanstvena studija, a prenosi Health.

Naime, ako ne perete ruke nakon nužde, velika je vjerojatnost da ćete prenijeti opasnu bakteriju E. coli. Studiju je objavio časopis The Lancet Infectious Diseases, a stručnjaci su kroz nju pokušali odgovoriti na pitanje prenose li životinje na ljude opasan soj E. coli koji je otporan na lijekove, ili se ta bakterije prenosi između ljudi. Naime, specifični sojevi bakterije E.coli žive u ljudskim i životinjskim crijevima i bezopasne su, no pojedini sojevi mogu prouzročiti trovanje hrane te rezultirati simptomima poput povraćanja, proljeva, infekcija urinarnog trakta, pa čak i infekcija krvi.

Znanstvenici Agencije National Infection Service, Animal and Plant Health te drugih javnozdravstvenih servisa u Ujedinjenom kraljevstvu testirali su uzorke rezistentne E. coli tj. one koja je otporna na antibiotike iz komada govedine, svinjetine i piletine. Te su uzorke usporedili s onima iz ljudskog izmeta, krvi i kanalizacije.

Otkrili su da su ljudski sojevi nalik jedni na druge, no različiti od onih koje su detektirali u životinjskim uzorcima. To znači da se upravo taj soj E.coli prenosi isključivo među ljudima.

– Većina sojeva E.coli kod ljudi uzrokuje infekcije koje nisu povezane s konzumacijom mesa ni drugih prehrambenih proizvoda – tvrdi autor studije David Livermore sa Sveučilišta East Anglia’s Norwich Medical School. Pojasnio je i kako je za širenje nužan kontakt fekalnog materijala s ustima.

– Najvjerojatniji način širenja je prijenos fekalnih čestica od jednog čovjeka do usta drugog čovjeka – kazao je.

Infekcije E. coli u Velikoj Britaniji su velik problem jer ona uzrokuje više od 40.000 slučajeva trovanja krvi na godinu samo u Engleskoj, a od toga je 10 posto infekcija prouzročenih rezistentnim sojem bakterije.

– Takve se infekcije teško liječi i sve su češće u zajednici, ali i u bolnicama. Smrtnost među ljudima koji su se zarazili otpornim sojem dvostruko je veća nego kod onih koji su se zarazili sojevima koji nisu otporni na liječenje – kazao je.

Rješenje tog problema je vrlo jednostavno: pranje ruku. Iako Livermore nije preporučio ljudima da izbjegavaju dosadašnji način pripreme hrane, istaknuo je da je redovito pranje ruku ključno u sprječavanju zaraze, prenosi 24sata.hr.

– Piletinu i dalje moramo bolje pržiti ili peći, i nikad ne smijemo miješati sirovo meso sa salatama. No kod otpornih sojeva bakterija, iznimno je važno prati ruke nakon obavljanja nužde. Pokazalo se i kako su infekcije učestalije u domovima za starije – istaknuo je Livermore.

Ruke treba prati odmah po izlasku iz toaleta, nakon mijenjanja pelena, diranja životinja, diranja hrane i prije nego što idete jesti ili hraniti djecu te u svim drugim trenucima koje smatrate prikladnima. Najbolje je koristiti sapun i vodu najmanje 20 sekundi, no ako vam to nije pri ruci, pomoći će i gelovi za dezinfekciju na bazi alkohola.